NJF2010: Den nyfødtes hud og forebyggelse af børneeksem

Omkring hvert femte barn lider af atopisk dermatitis også kaldet børneeksem. Sygdommen viser sig som regel inden det fyldte femte år og hyppigst i to til seks måneders alderen.

Antallet af børn med børneeksem har været stigende i den vestlige verden. De fleste vokser fra eksemen, men har en øget risiko for at udvikle håndeksem i voksenalderen.

Årsagerne til børneeksem er et mix af genetiske og miljømæssige faktorer. Hvis en af forældrene har haft børneeksem, er risikoen for at arve lidelsen 25 procent, hvis begge forældre har lidelsen er risikoen 75 procent. Så hvis der er arvelige dispositioner i familien, er det særligt vigtigt at forsøge at forebygge udbrud.

Ifølge den engelske dermatolog Michael J. Cork, professor og leder af dermatologisk forskning på universitetet i Sheffield, er det særligt vigtigt at være opmærksom på barnets hud i de første måneder efter fødslen. Cork var inviteret til at holde oplæg på kongressen af Natusan, der var en af kongressens guldsponsorer.

– De bedste muligheder for at forebygge børneeksem er i barnets første måneder. Det handler blandt andet om at holde huden ren og om at undgå madvarer og andet, der er med til at nedbryde den fine hud, sagde Cork.

Barnets hud er fortsat under opbygning i det første år efter fødslen og er særlig følsom. Den spædes hud er derfor mere sart end den ældre hud, den er tyndere og mere udsat for fordampning af vand. Den nyfødtes pH-værdi på huden er lavere end hos voksne og derfor er det vigtigt, at være opmærksom på surhedsgraden i de produkter, elementer osv., som barnet kommer i nærheden af. Kommer huden i kontakt med høje pH-værdier, kan det føre til nedbrydning af lipiderne i huden med udtørring til følge.

– Der er en række myter omkring barnets hud og pleje, som det er vigtigt at gøre op med. Vand er godt, lyder en af dem. Det er også rigtigt, men vand alene renser ikke huden godt nok og vands pH er på 7 og barnets hud har en pH på 5, sagde Michael Cork, der imidlertid fraråder at bløde vandet op med diverse vegetabilske olier, som en del forældre ifølge Cork bruger.

– Olivenolie og flere andre vegetabilske olier øger nedbrydningen af huden ved at gå ned og ødelægge fedtcellerne. Dermed bliver huden mere udsat og gennemtrængelig for mikroorganismer, sagde Cork, der på forespørgsel fra salen også frarådede brugen af olier til at smøre introitus, når barnet fødes. Også denne påvirkning kan skade barnets hud.

Brystmælk er godt, men kun til indvortes brug, advarede hudlægen videre. Mælkens pH er for høj, så husk at tørre mælk af barnet hud, når den havner der og lad være med at behandle øjeninfektioner med brystmælk.