Kvalme på tilbud

Forringelser på svangreområdet er med til at aktivere jordemødres iværksættergen. Det har resulteret i private initiativer, hvor der tilbydes alt fra 3D-scanning til jordemoderkonsultationer over Internettet. Lysten til at gøre en god forretning og til at bruge flere sider af sig selv er også stærkt motiverende for de private initiativer.

De lægger ikke skjul på, at det også handler om at tjene penge. Eller på at det er rart at slippe for at få tildelt et vagtskema, der måske ikke passer særlig godt ind i familiens øvrige aktiviteter.

Vi taler om de jordemødre, der helt eller delvist kvitter den offentlige ansættelse som jordemoder til fordel for initiativer på det private marked. Nogle vælger at beskæftige sig med salg af ydelser helt uden for jordemoderregi, mens andre vælger aktiviteter, der ligger i forlængelse af deres jordemoderfaglige uddannelse. Det er den sidste gruppe, vi skal høre mere om i denne artikel. Vi har valgt at indsnævre feltet yderligere til kun at omfatte jordemødre, der primært beskæftiger sig med tilbud i graviditeten. Jordemødre, der beskæftiger sig med private hjemmefødselsordninger, bliver altså ikke hørt i denne artikel.

Hvorvidt der er tale om en reel stigning i antallet af jordemødre, der tjener deres penge på privat virksomhed vides ikke. Lillian bondo er ikke overbevist om, at gruppen af iværksættere er voksende. Det handler måske snarere om, at det ikke længere er odiøst at melde sig under fanerne af private udbydere af jordemoderydelser.

– Jordemoderforeningen signalerer ikke længere, at privat aktivitet er en dårlig ide, så måske taler vi bare mere og højere om det, end vi gjorde før, fordi det ikke længere er ugleset at sælge sine jordemoderydelser privat, siger formanden for jordemoderforeningen. Et stramt program Jordemoder Helle Ella har for længst erkendt, at akupunktur ikke har en særlig fremtrædende plads i det offentlige sundhedsvæsen. Der er sjældent tid til at give den akupunkturbehandling, som Helle Ella betragter som et meget nyttigt redskab mod kvalme, lændesmerter og andre symptomer i graviditeten.


Helle Ella

– Akupunkturen styrker kroppens egne ressourcer. Det er altså din egen krop, der går ind, og gør dig rask og ikke noget ude fra som for eksempel medicin, forklarer Helle Ella. Erkendelsen førte allerede for to år siden til, at hun åbnede en klinik, hvor akupunktur var den mest solgte vare. Varesortimentet er siden vokset til blandt andet også at omfatte babycafe. Størstedelen af akupunkturkunderne er gravide, men alle andre er også velkomne i Helle Ellas klinik. Sideløbende med arbejdet i klinikken arbejder Helle Ella 30 timer ugentligt på Hvidovre Hospital for at holde håndelaget med fødslerne ved lige.

– I starten lå mine vagter hulter til bulter, men nu er de sat i system. Jeg bruger en feriedag om ugen, og så har jeg aftenvagt fredag og døgnvagt søndag. Mandag formiddag sætter jeg ikke kunder til, men resten af ugen kan jeg så arbejde i klinikken, fortæller Helle Ella.

– Jeg har et stramt program og ville gerne gå længere ned i tid på Hvidovre Hospital, men det vil afdelingen ikke være med til. Jeg er nødt til at have kvalitet og indhold i mit arbejdsliv, præcis som jeg også vil have det i mit privatliv, og så må jeg altså ofre noget af min fritid på det, siger Helle Ella. Udsving i den månedlige indtægt og risikoen for tomme sider i bookingsbogen generer heller ikke Helle Ella.

– Jeg kan selvfølgelig blive bange og utryg. For eksempel er der mange nye ting, man skal lære som selvstændig, men tilfredsheden med det jeg laver, er vigtigere end at skulle sikre mig, siger Helle Ella.

Mange af kunderne i Helle Ellas butik er vant til at betale for alternativ behandling, og Helle Ella har heller ikke problemer med at tage betaling for behandlingerne.

– Jeg er helt bevidst billig, og jeg bestemmer selv, hvornår jeg vil give rabat. For eksempel havde jeg for nylig kvalme på tilbud, fordi der var en kvinde, der led af hyperemesis, men ikke kunne betale fuld pris for behandlingen, siger Helle Ella.


Susanne Heltzen

– i AOF bestemmer vi selv, hvordan vi vil tilrettelægge undervisningen, samtidig med at de sparer os for en masse bøvl med administration, bookning af svømmehal, annoncering osv., siger Susanne Heltzen.

Der er til gengæld ikke så mange, der vil ofre penge på konsultation hos en jordemoder. –

Kvinderne herude vestpå vil da ikke betale for at tale med en jordemoder, erkender susanne Heltzen.

– Vi spinder ikke guld på det her, men vi har et godt forretningsmæssigt fundament at bygge videre på. Og vi er parat til at tage nye ting op, siger susanne Heltzen og lægger ikke skjul på, at hun gerne vil udvide butikken med også at kunne tilbyde ultralydscanning af gravide.

Jordemødre tryghedsscanner
Det er oplagt, at det er jordemødre, der scanner gravide, uanset om det foregår i offentligt eller i privat regi, mener pia Zilstorff. Hun er uddannet jordemoder og sonograf og driver sammen med en jordemoderkollega to scanningsklinikker for gravide i henholdsvis silkeborg og på østerbro i københavn. Søgningen til de to klinikker bekræfter antagelsen om, at mange gravide hungrer efter at se fostret – meget gerne i 3d, som den nyeste ultralydsteknik kan levere billeder i.

– Det er oplagt, at vi som jordemødre kommer ud af starthullerne og dækker de gravides behov på det her område. Jordemødre er gode til at informere og til at skabe tryghed, og det er vores erfaring, at de gravide også lige får svar på andre spørgsmål i forbindelse med graviditeten, når de nu alligevel er sammen med en jordemoder, siger Pia Zilstorff.

De to klinikejere har ikke helt sluppet deres offentlige ansættelse, selvom der er masser af arbejde at tage fat på i klinikkerne. De arbejder begge en dag om ugen på ultralydafdelingen på silkeborg sygehus.

– Vi kunne tjene mere ved at arbejde på fuld tid i vores klinikker, men vi mener, at det er vigtigt, at vi holder kontakt med sygehusets tilbud på området, siger pia Zilstorff. En anden god grund til, at de to privatpraktiserende jordemødre bruger en dag om ugen på sygehuset, er også, at det kræver minimum 500 scanninger om året – heraf skal en del være nakkefoldscanninger – for at opretholde certificeringen som obstetrisk sonograf. Det er alfa og omega at både uddannelse og udstyr er i top, når man skal scanne, mener pia Zilstorff. De to klinikejere regner ikke med, at efterspørgslen på scanning falder, selv om alle gravide nu tilbydes en tidlig scanning for down syndrom og en misdannelsesscanning midt i andet trimester.

– Vi tilbyder noget andet end sygehusene gør – vi tilbyder tryghedsscanninger. De fleste kvinder bliver scannet sidste gang på sygehuset i 19. Uge, men når der så er gået et par måneder, har de kommende forældre ofte et stort behov for at se fostret igen, fortæller pia Zilstorff.

Og det behov er ’Zilstorff og Bjerregaard jordemoder og – scanningsklinik’, som klinikkerne officielt hedder, fuldt ud gearet til at dække. De to jordemødre kunne som de første i danmark scanne i 3d og 4d, der giver så livagtige og detaljerede billeder af fostret, så man for eksempel kan se fostrets mimik – eller en mindre læbespalte.

– Det er endnu ikke alle sygehuse, der er gearet til at tilbyde to scanninger i graviditeten, derfor har vi også en del kunder, der kommer her for at få lavet en misdannelsesscanning i uge 19. Langt de fleste vælger så også at få lavet en scanning i uge 28, der er det bedste tidspunkt at lave en babyfacescanning, siger Pia Zilstorff.

Muligheden for at få yderst vellignede billeder af det ventede barn spiller også en stor rolle for at de kommende forældre, når de betaler 1.200 kroner for en scanning. For det beløb er de garanteret en stribe stillbilleder og en cd med levende billeder. Hvis fostret ikke umiddelbart ligger i position til fotografering, så både ansigtstræk og køn kan afsløres, så må mor ud og gå en tur og op på briksen igen lidt senere eller en anden dag.

Siden de to jordemødre åbnede deres klinikker, har de fået konkurrence fra blandt andet en læge, der også kan tilbyde scanning i 3d, men det skræmmer ikke pia Zilstorff. Hun tror på, at de kommende forandringer, der følger med regionaliseringen af danmark, sammen med regeringens politik om at udlicitere ydelser på sundhedsområdet, vil give plads til flere private initiativer.

– Vi må nok erkende, at der bliver længere mellem fødestederne og mellem jordemoderkonsultationerne, og her ser jeg gode muligheder for et privat initiativ, som vores, siger pia Zilstorff, der også tilbyder jordemoderkonsultation og fødselsforberedelse mod betaling – dog ikke med samme søgning som til scanningen.

Kreative udfordringer
Sofie Bugge åbnede første maj i år klinikken Vitanova sammen med en tidligere kollega, der er bioanalytiker. Klinikken tilbyder både jordemoderkonsultation og fødselsforberedelse, men kerneydelsen er insemination. Den primære målgruppe er enlige kvinder og lesbiske, som læger ikke må inseminere, men der kommer også heteroseksuelle par på klinikken. Foreløbig er der ca. 15 kunder om måneden, men som udviklingen ser ud, skulle tallet gerne stige til 50 i løbet af det første år. Hver tredje kunde er ikke bosiddende i Danmark.

– Man skal kunne mere end det, man lærer på grunduddannelsen som jordemoder, og den oplæring fik jeg, da jeg var ansat hos Nina Stork. Og så har jeg stor gavn af, at jeg har været omkring psykologistudiet på universitetet, siger Sofie Bugge.

Hun er glad for at kunne kombinere jordemoderuddannelsen med et arbejde som selvstændig. Hvis det ikke havde kunnet lade sig gøre, havde iværksættertrangen nok givet sig udslag i design og salg af børnetøj.

Sofie Bugge

– Jeg har længe haft lyst til at være selvstændig og til at bruge min uddannelse og mine kreative evner. Det sidste har jeg fået mulighed for nu, hvor vi har indrettet klinikken. Det har været en spændende proces at skabe lige den stemning, vi ønsker der skal være på klinikken. Det bidrager til den oplevelse man får, når man kommer her for at blive gravid. Det skulle jo gerne være en oplevelse, man har lyst til at tænke tilbage på mange år frem i tiden, siger Sofie Bugge.

Omsorg på nettet
Besværlige arbejdsgange, lukning af fødesteder, nedprioritering af profylakse og primær sektor, dårlig løn og dårlige arbejdsvilkår. Der er grunde nok til at forlade det offentlige sundhedsvæsen, mener gitte jacobsen, men hun fortsatte alligevel som jordemoder på fuld efter at hun i 1999 lancerede www.netjordemoderen. Dk sammen med en jordemoderkollega. En for tidlig pensionering på grund af slidgigt satte dog en stopper for gitte jakobsens aktive virke som jordemoder. Men pensioneringen i 2002 betød også, at hun kunne fokusere mere på markedsføringen af hjemmesiden, der skulle være et kvalitativt alternativ til de hjemmesider for gravide og forældre, som poppede op på nettet.

– Jeg gjorde det da også helt klart dengang pga. muligheden for at tjene penge som jordemoder udenfor det offentlige system – på min viden og kunnen. Det var der desværre generelt hos mange i det offentlige system en noget jomfrunalsk holdning til dengang. Der var også en stor berøringsangst over for det private initiativ. Det var, og er måske stadig, odiøst at tjene penge som jordemoder og man så skævt til private initiativer, som når jordemødre for eksempel tilbød akupunktur eller fødselsforberedelse uden for systemet”, mener Gitte Jakobsen.

Nogen guldgrube viste hjemmesiden sig dog ikke at være. I dag har www.netjordemoderen.dk ca. 300 medlemmer, der for 195 kr. I tre måneder kan chatte med andre brugere og søge personlige råd hos jordemødrene bag hjemmesiden og de tilknyttede specialister. Herudover surfer ca. 3.500 ugentligt på siden, der er målgruppen for de annoncører, der betaler for at blive set på nettet.

– Vi kan tilbyde anonymitet, når vi rådgiver, og det har vi fundet ud af, at mange er glade for. Den fortrolighed, som kvinderne kan få med os her på nettet, fordi vi er tilgængelige fra enhver pc’er hele døgnet og fordi vi har den tid, der skal til, har kvinderne ofte ikke med jordemoderen i jordemodercentret, på grund af de begrænsede tilbud/muligheder der nu er en realitet der, siger Gitte Jakobsen.

Men trods livlig aktivitet på siden giver driften af netjordemodren.dk ikke overskud i væsentlig grad. Ingen af de to jordemødre, der er tilknyttet hjemmesiden, får løn for deres arbejde, selvom deres familier ofte er involveret i projektet med assistance til markedsføring eller til det tekniske.

– Vi har desværre ikke dyre aftaler med forlag eller med medicinalindustrien, som kunne give gode penge, men vi bliver ved så længe, vi synes, det er sjovt. Og vi lytter til Ammekomiteen, der fraråder os at annoncere for sutter og sutteflasker. Og det er da i bund og grund rigtigt at holde sig fri af den slags reklame, og det sender et godt fagligt signal, men vi er da i tvivl om, om vi skal blive ved med at være så blåøjede. Det er trods alt også en forretning, vi forsøger at drive, siger Gitte Jakobsen.

Gitte jakobsen vil meget gerne i kontakt med andre jordemødre om hjemmesiden. Derfor har hun flere år haft en stand på jordemoderforeningens medlemsmøder.

– Jordemødrene skal bruge os, og vi vil gerne samarbejde med og eksponere andre jordemødre, der tager nye initiativer, siger Gitte Jakobsen.

Jordemoder på privathospital
Store besparelser på jordemoderkonsultationerne og på fødselsforberedelsen ved Århus og Horsens jordemodercentre, hvor Anna maria Hove var ansat, var den direkte anledning til, at hun for et år siden kontaktede privathospitalet Ciconia for at undersøge, om de kunne være interesserede i et samarbejde. Ciconia beskæftiger sig blandt andet med fertilitetsbehandling.

– Jeg fik en samarbejdsaftale med Ciconia, der lægger lokaler, sekretariatshjælp osv. Til. Jeg er også glad for at have en kvalificeret samarbejdspartner i cheflæge karsten petersen. En god sparringspartner giver tryghed – også for de gravide, siger Anna marie Hove.

Interessen for privathospitalets jordemodertilbud er tiltagende, men det har krævet markedsføring, som primært er ført gennem lokale ugeaviser og afholdelse af informationsmøder. Tilgangen af gravide er tiltagende, men Anna maria Hove erkender at have regnet med en større tilstrømning i starten.

Siden juli 2004 og frem til juli 2005 har 30 gravide med partner valgt selv at betale for den ekstra jordemoderomsorg. De fleste har valgt at benytte sig af Ciconias tilbud om fem konsultationer for 1.600 kr. Hvis man kun har behov for at tale med en jordemoder en enkelt gang, er prisen 400 kr.

Godt fundament at vokse på
Da den jordemoderledede fødeklinik i skive lukkede i december 2002 forsvandt en fødeafdeling, hvor der var tid til både akupunktur og fødselsforberedelse. Lukningen ansporede susanne Heltzen og en kollega, der begge bor i skiveområdet, til at forsøge at videreføre nogen af de gode ting fra klinikken. De gik sammen om firmaet ’skives frie jordemødre’, der midlertidigt har lejet sig ind i lokaler hos en praktiserende læge, og derfra tilbyder alt i jordemoderomsorg. I varesortimentet finder man jordemodersamtale og undersøgelse for 325 kr. Pr. Time. En times akupunktur fås for samme pris. Men størst succes har makkerparret med fødselsforberedelse i vand, som de tilbyder gennem AOF. Mere end 150 gravide køber sig hvert år ind på et af holdene, hvor man boltrer sig i vand i en time efterfulgt at en times mere teoretisk fødselsforberedelse på land. Samarbejdet med aftenskolen er en gevinst for de to jordemødre.