ICM 2014: Alvor og direkte injicerbar livsglæde

En verdenskongres for jordemødre er både fest, farver, fag og fællesskab. En af de danske jordemødre, der deltog i kongressen i Prag, tog for sig af det hele og beretter om sine oplevelser.

Vi bliver stoppet første gang på vej mod bagagebåndet i lufthavnen i Prag. En bøs udseende mand taler dansk:

– I må nok regne med at blive stoppet mange gange, så meget som I larmer.

Well! Hvad havde han regnet med? Et fly, hvor jordemødre udgør mindst 15 procent af passagerne… På vej på kongres og fyldt med både forventning og gensynskram så snart "fasten your seatbelt"- skiltet er slukket. Det er klart, det måtte gå sådan.

Endnu mere forventning og glæde er der ved åbningsceremonien. Særligt den del af ceremonien med fanebærerne, der, som repræsentanter for deres lande, bærer fanerne på scenen én efter én, er fin. Flagene harmonerer (næsten) med det land, der bydes velkommen af den allestedsnærværende speaker, af kvinder (og et par enkelte mænd) i nationaldragter og outfits, som uvægerligt ville skabe længsler hos Danmarks kreative stilikon Lina Rafn. Her er flipflops, stilletter og træsko i kombination med tung uld og sølvsmykker og afrikanske, japanske og kinesiske dragter, som simpelthen bruger stof på måder og i mængder, jeg ikke har set tidligere. Smukt. Men alligevel en lille ting ved siden af den gryende erkendelse af, at jordemødre fra alle dele af verden faktisk er mødt op for at tage del i fællesskabet for jordemødre. De er seje (primært) kvinder, som i Pakistan, Afghanistan eller Malawi arbejder for bedre sundhed og leveforhold for kvinder, børn og familier – og de søger støtte og inspiration i det her fællesskab. Mangen en sej jordemoder røres.

Andre udfordringer
Efterfølgende er der stillet borde op med mad til de mere end 3.000 deltagere. Inden vi opdager, at der er masser af mad og drikke på borde i de tilstødende lokaler, forsøger forskellige outfits på kreative måder at nå frem til mad og vin. Efter en times tid har vi både gaflet flutes og rødvin. Vi indtager den sammen med Maxine, en australsk jordemoder, som desværre ikke er den moviestar, vi et øjeblik troede (hvordan kan man ellers hedde Maxine), og Sue, som allerede er faret vild i Prags busser én gang og endte i en skov med sin veninde: "Fra nu af går vi til konferencestedet!"

Inden vi går hjem, deltager vi i et møde med velklædte, smukke jordemødre fra Liberia, som bestemt er interesserede i at samarbejde med danske jordemødre, men måske også oplever vores udfordringer som jordemødre, som en smule uforståelige, når de nu selv står med en høj spædbarns- og mødredødelighed. Tilbage på vores brune hotel (nej, det passer ikke – toilet og vask er faktisk grønt) falder vi om på acryltæpperne. Vi har fået skilte og konferencetasker og er ‘delegates’. All in.

Verden har brug for jordemødre
Den ene mere engagerede og dygtige oplægsholder efter den anden præsenterer de næste dage med kløgt og belæg viden for os om for eksempel vandfødsler, fistler, hjemmefødsler, jordemødres arbejdsforhold, vold, motion og well-being. Særligt en session afholdt af Verdenssundhedsorganisationen WHO, som handler om kvalitet i jordemoderomsorg, er fantastisk. Det korte budskab fra de fem topforskere er, at verden har brug for jordemødre mere end nogensinde. Hvorfor? Af flere forskellige årsager, men særligt fordi vi forøger sundheden blandt kvinder på et kvalitativt højt niveau uden at over-behandle. Verdens kvinder dør eller føder alene, primært fordi de får for lidt hjælp. Ifølge den netop publicerede rapport: ‘State of the World’s Midwifery’, som er lavet i et samarbejde mellem UNFPA (FNs befolkningsfond), ICM, Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og andre globale partnere, føder 40 millioner kvinder hvert år uden en uddannet fødselshjælper. Men verdens kvinder oplever på den anden side også sygdom og skader som følge af overbehandling1. Jordemødre er enestående til at gå på knivsæggen mellem at styrke kvinders sundhed uden at gå på kompromis med sikkerheden. Derfor kunne man fra den 23. juni, i ‘Lancet’, et af verdens mest prestigefyldte og oftest citerede lægevidenskabelige tidsskrifter, finde adskillige artikler, som behandler netop det: Hvorfor jordemødre af medicinske, psykologiske, socio-økonomiske og samfundsøkonomiske årsager er fantastiske til at fremme sundhed hos kvinder og nyfødte – i hele feltet omkring reproduktion og sundhed.2-5

Ustoppelig dansetrang
Konferencens festaften byder på bunker af flotte gallakjoler og festdragter, mænd på stylter, god mad, fire velsyngende damer under middagen – og ustoppelig dansetrang, så snart man kan høre noget, der minder om dansemusik. Der er nu alligevel noget fuldstændig direkte injicerbar livsglæde over at svinge sig på gulvet sammen med 800 (mestendels) kvinder.

Med stolthed over at være en del af et fag, hvor så mange kvinder (og mænd) stadig har idealer om at skabe helstøbte forløb for kvinder, børn og familier, sætter vi os i flyveren hjem. Der er ingen, der klager over larmen fra os i flyveren, da vi står ud i Kastrup. Med rette – vi sov.

Referencer:

  1. United Nations Population Fund U, International Confederation of Midwives I, World Health Organization W. A Universal Pathway. A Woman’s right to Health. 2014.
  2. Renfrew MJ, McFadden A, Bastos MH, et al. Midwifery and quality care: findings from a new evidence-informed framework for maternal and newborn care. Lancet. Jun 20 2014;20(14):60789-60783.
  3. Sakala C, Newburn M. Meeting needs of childbearing women and newborn infants through strengthened midwifery. Lancet. Jun 20 2014;20(14):60856-60854.
  4. Ten Hoope-Bender P, de Bernis L, Campbell J, et al. Improvement of maternal and newborn health through midwifery. Lancet. Jun 20 2014;20(14):60930-60932.
  5. Horton R, Astudillo O. The power of midwifery. Lancet. Jun 20 2014;20(14):60855-60852.