Et godt sovehjerte og en grøn grød

En portion grød klokken to stabiliserer blodsukkeret og giver ro i kroppen. Og så er en times søvn i løbet af natten guld værd. Det burde alle jordemødre have mulighed for, siger en erfaren jordemoder.

Kit Dynnes Hansen er god til at sove på forskud og det har hjulpet hende i et langt liv med nattevagter. Det samme gør en grøn grød, der erstatter de hurtige kulhydrater, som er fristende ud på natten.

Kit Dynnes Hansen har været i jordemoderfaget i 35 år og har haft nattevagter i 30 af dem.

Og det har hun stadig som klinisk jordemodersupervisor på Holbæk Sygehus, hvor hun arbejder et døgn ad gangen. Først 12 timers fast vagt efterfulgt af rådighed frem til næste morgen.

– Man er nødt til at acceptere, at man får luft i maven og måske går rundt som en zombie efter en nattevagt, men jeg har egentlig altid haft det godt med natarbejde. Det hænger nok sammen med, at jeg er rigtig glad for det akutte arbejde, og så fordi jeg er god til at sove – også på forskud, fortæller Kit.

Alderen har dog sat sit præg på evnen til at komme sig over natarbejdet. For eksempel bliver søvnen efter en nattevagt ofte forstyrret af, at hun må op og tisse efter tre timers søvn.

– Døgnrytmen for ADH (antidiuretisk hormon, red.) forstyrres, når vi arbejder om natten, hvor vi normalt ikke skal op og tisse. Jeg oplever ofte, at jeg ikke tisser i løbet af natten, men i stedet hober væske op, siger Kit, der har to strategier for at komme godt igennem nætterne.

Professorens energigrød
½ avocado
½ æble
½ citron (saften)
1 knsp ingefær friskrevet
½ kiwi alternativt lidt vindruer
5 valnødder
1 ark sushitang
3-4 håndfulde frisk spinat
1 stor håndfuld persille
3 buketter broccoli (alternativt grønkål,
blomkål eller rosenkål)
1 lille håndfuld bønnespirer
2½ dl urtete f.eks. pebermyntete

•Kom alle ingredienser i en blender eller
food processor – hak den evt. lidt inden
•Blend til en grøn finkornet grød
•Pynt med friske urter, bær og valnødder

Opskriften er fra ’Tarme i topform’. Grøden er sammensat af professor Olof Borbye
Pedersen, der er medforfatter til bogen.

– Jeg forsøger altid at nå at få en times søvn i løbet af natten. Det er guld værd og burde være en mulighed for alle jordemødre, der arbejder om natten, siger hun.

Den anden strategi er flydende eller rettere: i grødform.

– Jeg har altid en portion af professorens grønne grød med, når jeg er i nattevagt. Den spiser jeg klokken to, når behovet for sødt melder sig. Den stabiliserer blodsukkeret og giver ro i maven og en god mæthedsfornemmelse. Kan varmt anbefales, siger Kit.