50 år som aktiv jordemoder – and still going strong

Fredag den 12. oktober 2018 var en helt særlig dag på fødegangen i Roskilde. Ikke på grund af det usædvanligt skønne vejr og heller ikke fordi der var fem førstegangsfødende på tavlen. Nej, det var en af de tre jordemødre som mødte ind til aftenvagten, der var helt særlig. Hanne Lønbo, 73-årig jordemoder mødte ind på sin 50-års jubilæumsdag som jordemoder.

Klokken er 15 og en lille flok nuværende og tidligere kollegaer er mødt op for at overraske og lykønske husets mest erfarne jordemoder. Hanne kigger overrasket ud over de fremmødte og træder først en skridt tilbage, men kommer så smilende nærmere. Der råbes tillykke og hurra og Hanne udbryder: ”ja jeg har først lige selv fundet ud af at det var i dag, jeg kunne ikke forstå hvorfor jeg fik alle de lykønskninger”. Den lille uhøjtidelige reception i vagtstuen tager sin begyndelse. Der er kaffe, hjemmebagt kage, lys og gaver på bordet. Hanne begynder at pakke sine gaver ud: gavekort, kaffekopper, blomster, en flaske rom og en fin vagina syet i filt med en lille strop, lige til at hænge på juletræet. Kollegaer kommer, ønsker tillykke, går igen og snakken går lystigt, sådan som det nu er når mere end to jordemødre er i samme rum. En kollega spørger jubilaren, hvad hendes bedste jordemodertrick er efter så mange år i faget, snakken forstummer og der bliver helt ro i vagtstuen. Hanne svarer kort: ”I skal sidde på jeres hænder”. Så kort kan 50 års jordemodererfaring altså opsummeres og det i samme uge, som det anerkendte medicinske tidsskrift ’The Lancet’ i en artikel påpeger, at sundhedspersonalets holdninger til den normale fødsel, har betydning for antallet af kejsersnit.

Hanne er en meget afholdt og respekteret kollega, kendt for sin ro og grundighed. Hun har altid fuldt overblik over en kvindes anamnese. Hun er nænsom, når hun hjælper børn til verden, har de bedste hænder til lændemassage, har praktiseret sen afnavling længe inden, det blev moderne og forløser også placenta uden trykken og masen. De fødende er rigtigt glade for hende og hun gør altid sit forløb helt færdigt, inden hun forlader afdelingen. Så har hun selvfølgelig også været stædig nok til at have lært at bruge Sundhedsplatformen bedre at kende end de fleste andre 40+’ere. Jubilaren har tal på alle de børn, hun gennem årene har taget imod – det er ca. 4.500 ”og det er selvfølgelig uden sectio’erne”.

Hvordan kan hun blive ved? Til det svarer hun ”man sætter det ene ben foran det andet”.

Det er i sandhed en helt særlig aftenvagt, der er mødt ind denne fredag. Det ringer fra stue 2, Hannes stue, hun smiler og rejser sig, vinker og forsvinder ind på stuen, hvor en heldig førstegangsfødende de næste otte timer får glæde af Hanne og hendes 50 års erfaring. Kæmpe stort tillykke med jubilæet fra kollegaerne på SUH, Roskilde.