Tema om værnemidler

Jordemødre skal under pandemien bruge værnemidler ved alle fødsler, uanset om kvinden er smittet. Men hvilke værnemidler? Hvornår skal de påføres og ikke mindst tages af igen? Jordemoderforeningen får mange spørgsmål til dette emne, og har derfor lavet et tema med guide og cases om retningslinjer værnemidler ved fødsler.

Værnemidler: "Jeg håber og tror på, at der kommer en tid med lidt mere ro på"
Læs om Holbæk Sygehus' håntering af værnemidler og retningslinjer

Vi passer på familierne, på os selv og på klinikken
Læs om hvordan den private klinik 'Roskilde Fødeklinik' har arbejdet med retningslinjer

Sådan bruger du værnemidler - Jordemoderforeningens anbefalinger
Læs Jordemoderforeningens anbefaling i brug af værnemidler når kvinden er asymptomatiske

Læs også spørgsmål/svar: Brug af værneudstyr

Sådan tager du ansigtsmaske af og på

1. Inden du begynder: Vask hænder eller brug håndsprit
  2. Tag masken ud af emballagen
  3. Dæk næse og mund med masken. Fastgør masken i nakken eller bag ørerne. Sørg for, at der ikke er afstand mellem dit ansigt og masken.
  4. Rør ikke masken under brug, heller ikke for at tage den af og på flere gange.
  5. Skift masken hvis den er fugtig eller forurenet, fx hvis du har hostet i den.
  6. Når masken skal af:
    1. Vask hænder eller brug håndsprit.
    2. Fjern masken uden at røre selve masken, men kun bindebånd/elastikker.
    3. Smid den ud med det samme i en lukket skraldepose.
  7. Når du er færdig: Vask hænder eller brug håndsprit

Download plakat om af- og påtagning af ansigtsmaske samt andre vejledninger (Kilde: Sundhedsstyrelsen)