Pensionist og telefonrådgiver om amning: Jeg er lidt som en gammeldags ammetante 

Af journalist Bille Sterll

- Før i tiden havde vi vores mødre og veninder omkring os, nu sidder vi alene i vores huse og lejligheder, mødregruppen findes heller ikke, alt er lukket af. Så er jeg lidt som en gammeldags ammetante. Jeg har været ammerådgiver siden 1987, siger Pernille Bengtson.

- Jeg er en ung pensionist. Jeg er 54 år og blev pensioneret sidste år. Jeg har haft mange rygskader i min karriere som jordemoder, og til sidst stod min ryg og min nakke af. Men det betyder ikke, jeg ikke er jordemoder i hjertet, for det er jeg. Mit fag er et rush, jeg synes, det er fantastisk, og jeg savner det hver dag.

- Min hustru er psykolog og arbejder med unge i Stofrådgivningen. Vi vidste, at vi begge skulle i isolation på grund af mit helbred. Jeg er særligt udsat, fordi jeg har en lungesygdom og sidder i kørestol. Vi talte om, hvad vi kunne bidrage med hjemmefra under krisen. Hun kan rådgive unge over skærmen, og jeg kan rådgive om graviditet, fødsler og amning.

- Jeg kan ikke mødes med folk, så det foregår over telefonen. Det sætter en grænse for, hvor meget jeg kan hjælpe dem, for jeg kan ikke være der sammen med dem og vise, hvordan de lægger barnet til. Men jeg kan guide dem og give dem følelsen af, at de gør det godt nok. Det har mange brug for at få at vide.

- Vi har en stor Brønshøjgruppe på Facebook, og jeg lagde et opslag ud der og på min egen profil, og nu ringer der i snit en til mig hver anden dag. Mange af dem ringer igen. Jeg kan blive lidt beklemt over dem, jeg ikke kan hjælpe, fordi jeg ikke kan komme ud. Men de er glade for, at der er en, de kan få i tale, en der har tid. Man må gerne ringe til mig, også klokken 7 om morgenen, når ungen har skreget hele natten og man ikke kan vente til mandag klokken 10.

- Der er amninger, som går tabt i denne tid. Det er måske et lille tab i forhold til corona, men mange kvinder oplever det som et stort tab og bliver meget sorgfulde. Det er vigtigt, at vi får dem afleveret godt. De kommer hjem fra hospitalet med det samme, og de får kun besøg af sundhedsplejersken i meget begrænset omfang. Så kan de ringe til mig.