Natasha er formand for JSR Esbjerg: De studerende er seje

Af journalist Jette Smed

Natashja Munck Knutsen er overrasket over, hvor flot hendes medstuderende tackler hele situationen.

- Jeg havde regnet med, at flere studerende ville komme til mig med bekymringer. Men det er mest praktiske spørgsmål, de har, siger Natasha Munck Knutsen. Hun er jordemoderstuderende på 6. semester UCSYD i Esbjerg, i praktik på Odense Universitetshospital og forkvinde for JSR i Esbjerg.  På Odense Universitets Hospital er alle jordemoderstuderende i praktik blevet bedt om at møde ind på vagt. Hverdagen fortsætter mere eller mindre, som den plejer. Andre sygehuse har valgt at tolke Sundhedsstyrelsens anbefalinger mere restriktivt og har bedt de studerende om at blive hjemme.

Og nogle studerende har selvfølgelig reageret. Natasha Munck Knutsen er blevet ringet op af usikre eller bekymrede studerende. Gravide studerende har fx villet have svar på, om de skulle møde ind i klinik eller ej.

- Det er en svær situation at stå i, hvis man føler sig særlig udsat. De jordemoderstuderende er jo under uddannelse og er pålagt at gå i vagt for at kunne afslutte deres uddannelse til rette tid. Det her er noget, de brænder for. Men man har jo også et ansvar for sit eget liv.

Natasha Munck Knutsen har søgt råd hos både studielederen og Jordemoderforenngens Syddanmarkskreds for at kunne svare bedst muligt på sine medstuderendes mange spørgsmål.

De jordemoderstuderende, der er sendt hjem fra klinik, er mest frustrerede. De står i stampe. Der er ikke meget undervisningsmateriale, der kan erstatte virkeligheden, så det er begrænset, hvad de kan lave derhjemme.

- De har mange tanker om studiet. Om de kan gennemføre semesteret. Om de kan gå til eksamen som planlagt. Om de kan følges med deres hold, selvom nogen har været i klinik og andre ikke har. De føler, at de kommer til at mangle noget. 

Hvis alle studerende skal ende med at komme ud på den anden side med de samme erfaringer, kommer de ansvarlige for de tre jordemoderuddannelser på en opgave efter nedlukningen, siger Natasha Munck Knutsen. Men hun håber, at JSR kan være med til at rede trådene ud.