Lise Maj Rasmussen: ’Jeg tænker lavpraktiske tanker’

af journalist Jette Smed


- Jeg tænker på Mette Frederiksens tale til os allesammen. Det, hun sagde, om, at nu handler vi, og så kommer vi til at begå fejl. Det er okay at fejle, det er godt at huske på.

Lise Maj Rasmussen er jordemoder på fødegangen på Aarhus Universitetshospital og hygiejne-nøgleperson for jordemødre og assistenter på afdelingen. Som alle andre steder i sundhedssystemet har afdelingen forberedt sig på at kunne modtage coronasmittede. Hverdagen er skiftet ud med en ny virkelighed.

- Jeg er ikke selv bange for at blive syg, og jeg kan godt lide at være i situationer, hvor man skal handle. Hurtige tanker, hurtige beslutninger, det trives jeg godt med også midt under corona-krisen. Det giver et adrenalinkick.

Lise Maj Rasmussen er vant til at stå i kaotiske situationer, hvor alt er vendt på hovedet, og der kun er en vej at gå, og det er fremad. Hun er glad for, at hun under krisen kan bruge alt det hun er god til. At sætte hygiejnereglerne i system, hjælpe kollegerne med at håndtere situationen på den mest praktiske måde, dæmpe usikkerheden og svare på praktiske spørgsmål.

I sin fritid er Lise Maj Rasmussen frivillig i Beredskabsstyrelsen, og hun har været udsendt på missioner i hele verden, blandt andet som vandrensningstekniker i Sri Lanka, Indonesien og Mozambique.

- Mine kolleger siger til mig: Du er jo vant til at være midt i sådan en krise. Og det er rigtigt. Jeg er egentlig ikke nervøs, jeg tænker meget lavpraktiske tanker om, hvordan vi bedst løser situationen.

I den normale hverdag fylder opgaver med hygiejnen omkring en dag om måneden. Lige nu fylder det alt, og Lise Maj Rasmussen har været på arbejde mange, mange timer i den sidste uge.

- Jeg kører i overlevelsesgear. Og jeg kan selvfølgelig ikke blive ved i samme tempo i fire måneder.

Del din historie om hverdagen med COVID-19 på #JordemoderUnderPandemien