I Grønland med lille grønlandsk ordforråd: Det er unaturligt at være tavs

Af journalist Bille Sterll

I januar 2020 landede Vibe Kjer Nemming med Air Greenlands røde fly og en fastansættelse som jordemoder på fødegangen i Nuuk i bagagen. To måneder senere blev den første person i Grønland registreret smittet med corona.

Grønland har endnu kun registreret 10 smittede, ingen indlagte og ingen døde. Den første patient bragte smitten med fra Danmark, mens patient nummer 2 ikke havde været uden for Grønland. Så virus er i landet, selv om udviklingen er nogle uger bagud.

Nuuk har 12 grønlandske og fem danske jordemødre, som følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer – også når det gælder brug af værnemidler. På en vagt er Vibe Kjer Nemming alene med kvinden frem til selve fødslen. Så ringer hun den anden døgnvagt ind, så de er to. Endnu har Vibe Kjer Nemming ikke bistået en fødende iført værnemidler. Men hun er ikke nervøs for det:

- De grønlandske ord, jeg kan, er fødselskommandoer: Pres, træk vejret, du er dygtig; helt simple sætninger. Her i Nuuk er mange tosprogede, men mange fra kysterne taler ikke dansk.

- Jeg har født med mange, som ikke talte særlig meget dansk, og jeg synes, det er gået godt. Man får en lidt anden kontakt. Det ville være løgn at sige, at det slet ikke betyder noget. Men det er ikke umuligt. Der er mange ting under en fødsel, jeg kan mime eller vise, for eksempel hvis jeg tilbyder en kvinde, at hun kan holde min hånd. Mange forstår mere dansk, end de taler, så hvis jeg siger noget, forstår de det godt.

- Da jeg var jordemoder i Sverige for et par år siden, fødte jeg med mange syriske og somaliske flygtninge, der ikke talte ret meget svensk. Det klarede vi, så godt vi kunne.

- Jeg plejer selv at sige rigtig meget, selv om de ikke forstår, hvad jeg siger. Det er unaturligt at være helt tavs, uanset om vi taler samme sprog eller ej. Det giver en mere behagelig kommunikation, når man taler. Jeg er ikke bange for at kommunikere, selv om kvinden ikke taler samme sprog. Faktisk er det en interessant kommunikation at arbejde med.