SE DIG FOR

Jeg skriver dette indlæg til dig, som nogen gange støder på kvinder og familier med problemer af sexologisk karakter og som ikke rigtigt ved, hvad du skal gøre med disse problematikker og til dig, som er interesseret i at udbrede seksuel sundhed gennem arbejdet med gravide. Jeg skriver til dig, som er leder, og som skal bestemme, om en ansat skal eller ikke skal have lov at tage et kursus og jeg skriver i høj grad til dig, som kunne tænke dig at uddanne dig videre indenfor det sexologiske felt.

Jeg skriver på baggrund af mine egne erfaringer over de seneste fem år. Jeg er uddannet jordemoder i 2007 og har siden arbejdet som basisjordemoder. I 2009 startede jeg på en privat sexologiuddannelse. Invitationen fik jeg på min arbejdsmail, denne uddannelse skulle angiveligt henvende sig til personale fra sundhedssektoren. Min leder var med på ideen, og jeg fik løn under uddannelse.

Undervisningen på den skole, hvor jeg startede, var ikke på det niveau, jeg havde forventet og jeg har siden hen, sammen med en del andre, forsøgt at få rettens ord for, at vi ikke fik,hvad vi havde forventet og betalt for. Men vi tabte sagen.

Et af de argumenter, der blev brugt mod mig i retssagen, var, at jeg, som højt uddannet burde vide, at jeg var for kvalificeret til at tage en efteruddannelse i sexologi. Trods det faktum, at uddannelsen skulle være målrettet sundhedspersonale og at jeg fik invitationen på min arbejdsmail.

Mit budskab er nu, at det er en god ide at være meget opmærksom på, hvad du lægger navn til, hvad du bruger penge på, og om du bliver brugt som reklamesøjle for tvivlsomme uddannelser og kurser. Men det er også en tanke værd i forhold til, hvem du henviser dine patienter til. Hvor han eller hun er uddannet, har betydning for, hvilket niveau der kan forventes og altså for, hvad dine patienter bliver udsat for.

Sexolog er ikke en beskyttet titel i Danmark. Det betyder, at du, din far eller din lokale bedemand alle kan sætte et skilt op på facaden og kalde sig sexolog, invitere klienter indenfor og tage penge for det. Vi bliver som jordemødre mødt af en bevidsthed i befolkningenom et højt fagligt niveau og alene vores titel, vil for mange være lig med stor integritet. Det betyder i praksis, at hvis du henviser til en bestemt sexolog, så vil din ekspertise som jordemoder være med til at validere vedkommende. Derfor er det ikke nok, at du har set, at den lokale sexolog skilter med at være "lægeeksamineret sexolog". Det er vigtigt, at du ved lidt om, hvor denne sexolog er uddannet og hvordan hans eller hendes etik er. Det faktum gør, at det er mere end besværligt at skulle hjælpe klienter med, hvor de får god hjælp til deres problemer. Hvis din patient havde problemer af fysioterapeutisk karakter, ville du kunne henvise til en fysioterapeut og vide, at hvis din klient fik en dårlig behandling, så var der klage muligheder og i yderste konsekvens, sanktioner for den professionelle. Det kan du ikke være sikker på, når du anbefaler patienter at gå til sexolog.

I maj afslutter jeg min uddannelse som sexologisk rådgiver under Dansk Forening For Klinisk Sexologi. Denne uddannelse tilbyder undervisning af god kvalitet og har en høj etik og sidste år startede det første hold på en masteruddannelse i sexologi ved Aalborg universitet. Så der er veje at gå, hvis du er interesseret i at efteruddanne dig i det sexologiske felt.