Sådan kan den gravide få svar om problematisk kemi

Flere gode apps og hjemmesider giver lettilgængelig information – og i Københavnsområdet er barselcaféer poppet op, hvor gravide kan få svar på spørgsmål om problematisk og skadelig kemi.

På Østerbro i København kan gravide og nybagte mødre en gang om måneden tilmelde sig en barselcafé og få gode råd om, hvordan man undgår skadelig kemi.

– Kvinderne hører meget i dagspressen, og de bekymrer sig om de her ting. Så de kommer for at få gode råd i en periode, hvor de har tid til det og gerne vil gøre lidt ekstra, siger initiativtager Lene Midtgaard, der er centerleder hos Miljøpunkt Østerbro.

Hun fortæller, at mange af kvinderne ved en hel del i forvejen. Som regel kender de eksempelvis miljømærkerne. Alligevel er der ting, der kommer bag på dem – det gælder især når snakken falder på cocktaileffekten.

– Det overrasker mange. De siger måske, at ”nå ja, jeg er vokset op i 80’erne, hvor alt var tilladt, og det er da gået meget godt”, men de har ikke tænkt over, at der er endnu flere produkter med mange forskellige stoffer i dag, siger Lene Midtgaard og uddyber:

– Vi siger til dem, at de skal bruge den sunde fornuft og ikke købe alt muligt. For jo flere ting de har, des flere stoffer bliver de udsat for. Det er trælst at have købt alt udstyret og så opdage, at man kunne have gjort noget andet.

”Overvej, hvad der er nødvendigt”
Projektleder Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk Kemi er enig i, at det gælder om at begrænse sig og vælge noget få gode ting, specielt når det drejer sig om plejeprodukter, som små børn bliver udsat for. Undersøgelser og test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi har flere gange vist, at der kan være problematisk kemi i forskellige forbrugerprodukter. Herunder kosmetik- og plejeprodukter, der smøres direkte på huden – og derfor vil kunne trænge ind i kroppen.

– Overvej, hvad der overhovedet er nødvendigt. Selvom du vælger et produkt, der bliver markedsført som grønt og skånsomt, kan det stadig indeholde kemikalier, som vi ikke nødvendigvis ved alt om. Det sikreste og enkleste er derfor at lade være med at bruge det til sit spæde barn. Vådservietter ikke til daglig brug, men der hvor man ikke har vand. En gang imellem kan det være nødvendigt med salve på numsen, men cremer er typisk ikke nødvendige til små børn, og heller ikke shampoo og sæbe, siger Stine Müller.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har udviklet en app, Kemiluppen, der kan downloades gratis. Den gravide kan scanne kosmetik- og plejeprodukter og se, om produktet eksempelvis indeholder problematisk kemi som hormonforstyrrende stoffer, eller parfume, der kan give allergi. Derudover råder Stine Müller gravide til altid at gå efter miljømærkede produkter, hvilket også er Miljøstyrelsens anbefaling.

Tjek selv kemien
Kemiluppen – kosmetik og plejeprodukter
Kemiluppen er en app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, der hjælper forbrugerne med at undgå problematiske stoffer i personlige plejeprodukter. Med app’en er det muligt at scanne stregkoden på et produkt og med det samme få svar på, om det eksempelvis indeholder hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller allergifremkaldende stoffer.
Hvis Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke kan anbefale produktet får det en rød kolbe i app’en. Produkter med parfume, der potentielt kan være allergifremkaldende, får en gul kolbe. Er produktet fri for problematisk kemi, får det en grøn kolbe. Kemiluppen er gratis og kan downloades i App Store og på Google Play.
Læs mere på kemi.taenk.dk 

Tjek kemien – legetøj, møbler, tekstiler mv.
Tjek Kemien er en hjemmeside og en app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, finansieret af Miljøstyrelsen. Tjek Kemien gør det muligt at få at vide, om produkter som legetøj, møbler, tøj, sko og elektronik, der typisk ikke har en ingrediensliste, indeholder problematisk kemi. EU-lovgivning slår fast, at leverandørerne har pligt til at oplyse, hvis nogle af ingredienserne optræder på EU’s kandidatliste over stoffer, der er mistænkt for at være skadelige. I hvert fald hvis det problematiske stof findes i mængder på over 0,1 vægtprocent i produktet, og hvis forbrugerne spørger ind til det. Den letteste måde at få svar på er ved at klikke sig ind på tjekkemien. dk eller downloade app’en. Stregkoden på produktet skal tastes eller scannes ind – derefter er det op til leverandøren at svare inden for 45 dage. Hvis andre har spurgt ind til samme produkt, kan svaret komme umiddelbart efter, men hvis det er første gang, kan det tage op til 45 dage at få svar.
Tjek Kemien kan ikke bruges på kosmetik- og plejeprodukter, flydende kemikalier og fødevarer. På kosmetik- og plejeprodukter kan Kemiluppen bruges i stedet for.
Tjek Kemiener gratis og kan downloades i App Store og på Google Play.
Læs mere på tjekkemien.dk  

Problematiske stoffer
Bisphenol A
Bisphenol A (BPA) er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Bisphenol A er forbudt i materialer, der har kontakt med fødevarer til børn under tre år, men findes i bl.a. kasseboner og sutteskjold.

Bly
Bly har gennem århundreder været brugt i et utal af produkter pga. af sine unikke egenskaber. Desværre er bly også et giftigt tungmetal, der ophobes i naturen og i mennesker. Det betyder, at selv små mængder bly kan medføre en sundhedsskade.

Bromerede flammehæmmere
Bromerede flammehæmmere er kemikalier, der hæmmer antændelse af brand især i plast og møbeltekstiler. Flere bromerede flammehæmmere er i dag forbudt.

Flourerede stoffer
Betegnelsen dækker over en stor gruppe stoffer, hvoraf flere er mistænkt for bl.a. at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. De er blandt andet fundet i fedtog vandafvisende materiale som pizzabakker, mad- og bagepapir, muffinsforme – og endog i regntøj og gummistøvler.

Ftalater
Ftalater anvendes som blødgører til plast og kan findes i en lang række forskellige blødgjorte plast-, gummiog skummaterialer. Nogle ftalater er på EU’s liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer.

Kviksølv
Kviksølv kan forårsage en række alvorlige skader på sundhed og miljø. Den måske alvorligste er skade på menneskets nervesystem allerede i fosterstadiet med risiko for langsommere indlæring og udvikling hos børn som følge. Store rovfisk kan indeholde kviksølv – derfor bør gravide ikke spise fisk som tun, sværdfisk og haj.

MI
MI er et konserveringsmiddel, der kan anvendes i en række forskellige forbrugerprodukter. MI er allergifremkaldende, og gennem de senere år har der været en kraftig stigning i allergiforekomsten hos forbrugere. Det er et stof, der flere gange er set i vådservietter, som anvendes til små børn.

Parabener
Parabener er konserveringsmidler, der anvendes i kosmetik, lægemidler og fødevarer. Miljøstyrelsen udstedte i 2011 et nationalt forbud mod visse parabener i produkter til børn under 3 år. Nogle parabener har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg.

Triclosan
Triclosan er et bakteriedræbende kemikalie, der blandt andet bruges i kosmetiske produkter såsom tandpastaer og deodoranter. Stoffet er mistænkt for at kunne medføre resistens hos bakterier. 

Kemibarselscaféer i København
Indtil videre findes der kun kemibarselcaféer i København, men det er måske en trend, der kan brede sig til resten af landet. Kemibarselcaféerne på Østerbro var de første, og de har med succes kørt i seks år. I 2016 skød Københavns Kommune penge i projektet, så endnu flere caféer kunne åbne andre steder i byen, eksempelvis i Valby, Vanløse og på Nørrebro. Nu håber initiativtager Lene Midtgaard, at projektet kan få lov til at fortsætte, for interessen fra deltagerne er stor. En kemibarselcafé varer typisk halvanden-to timer.

Gravide kan indtage skadelige stoffer på tre måder:

  • Ved det, de spiser, for eksempel mad med pesticider.
  • Ved det, de indånder, det kan være dampe fra maling eller cigaretrøg.
  • Ved det, de smører på huden, for eksempel creme eller make-up. Stofferne bliver lagret i fedtvæv, hjerne, nyrer eller lever, og herfra bliver det langsomt optaget i blodet. Fra blodet overføres forureningen til moderkage, navlestreng og modermælk og altså videre til barnet.

Gravid med mindre kemi - 10 gode råd

  1. Skab et godt indeklima I hjemmet afdamper kemikalier fra mange kilder, for eksempel møbler, elektronik og byggematerialer. Kemikalierne binder sig til støvet og findes i luften. Det en god ide at støvsuge og tørre støv af mindst en gang om ugen. Luft ud med gennemtræk to gange om dagen, så kemikalierne bliver luftet ud.
  2. Vask nyt tøj Alle nye tekstiler til baby skal vaskes inden brug. Det gælder også bæreselen og stoffet i autostolen, hvis det er muligt. Det skyldes, at der kan være restkemikalier fra produktionen i produktet. Vælg tekstiler, der er mærket med Økotex. Nyt babyudstyr – også møbler, skal pakkes ud og dunste af, gerne udendørs, inden de tages i brug.
  3. Undgå kemikalier på arbejdspladsen Gravide skal hurtigst muligt fortælle arbejdspladsen, hvis de er udsat for skadelige kemikalier på arbejdet.
  4. Drop hårfarven og begræns kosmetikken Hårfarver kan indeholde kemiske stoffer, der er stærkt allergifremkaldende og mistænkte for at være hormonforstyrrende. Gravide bør derfor ikke farve hår. Kosmetik bør også bruges i begrænset omfang.
  5. Vælg produkter med Svanen og Blomsten Miljømærkede produkter med Svanen eller Blomsten lever op til strenge krav om, hvilke kemikalier der må være i produkter. Svanemærkede plejeprodukter er fri for stoffer, der er på EU’s liste over mistænkte hormonforstyrrende stoffer, herunder parabener.
  6. Pas på maling og sprayprodukter Sprayprodukter kan udsætte den gravide for store mængder af kemikalier. Det sker, når de indånder de små dråber (aerosoler), som danner sig i luften. Skal børneværelset males, kan den gravide blive udsat for uønsket kemi gennem indånding og gennem huden. Faremærkede kemikalier, for eksempel skrappe rengøringsmidler, bør hun helt undgå.
  7. Undgå kviksølv i store rovfisk Store rovfisk som frisk tun, helleflynder og haj indeholder kviksølv. Det påvirker udviklingen af hjernen hos især små børn og fostre.
  8. Vælg sikker emballage til mad Emballagen skal være beregnet til mad. Affaldsposer til fødevarer er ikke en god kombination. Vær opmærksom på fluorstoffer i fedtsugende papir og pap som bage- og madpapir, muffinsforme, popcornpakker og pizzabakker. Vælg miljømærket emballage, og lad ikke rester af pizzaen ligge i pizzabakken natten over i køleskabet, men put den i en anden beholder eller i en frysepose.
  9. Spis varieret Spis generelt varieret og gerne dansk frugt og grønt, der indeholder færre pesticider, eller vælg økologisk.
  10. Brug kun medicin efter aftale med lægen Gravide kan i værste fald risikere, at medicin skader fosteret. Det gælder også hovedpinepiller, andre smertestillende midler og naturmedicin.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk og Miljøstyrelsens