• Print
  • Bookmark and Share

Gravide holder sig fra influenza-vaccination

Årgang 2015, nr. 8

På trods af at gravide siden 2010 har haft tilbud om gratis vaccination mod influenza, er det kun omkring hver fjerde gravide i målgruppen, der er vaccineret, når sæsonen for sygdommen starter. Fra 1. oktober 2015 til 31. marts 2016 kan gravide, der er i 2. eller 3. trimester, blive gratis vaccineret.

Af: Anne-Marie Kjeldset

Både den gravide og det nyfødte barn er i øget risiko for alvorlig luftvejsinfektion  ved influenzasygdom i graviditeten. Sundhedsstyrelsen anbefaler  influenzavaccination til gravide, og vaccinen er i denne sæson gratis frem  til 1. marts 2016 

Med H1N1-pandemien i 2009 fik vi betydelig mere viden om forløb og  sygdomsbyrde ved influenzasygdom hos gravide. Estimater fra USA viser,  at gravide udgjorde fem procent af de H1N1-relaterede dødsfald under epidemien,  mens gravides andel af befolkningen var på 1 procent. Effekten af  influenzavaccine til gravide er påvist i et randomiseret studie, og der skal  ikke vaccineres mange gravide for at forebygge ét tilfælde af alvorlig luftvejsinfektion  hos gravide og nyfødte. 

Inaktiveret influenzavaccine har været givet til gravide siden 1950’erne,  og intet tyder på øget risiko for medfødte misdannelser eller andre graviditetsrelaterede  bivirkninger.
Alligevel vælger gravide i stort tal vaccinen fra. I vinterperioden (1. oktober  2014 - 1. marts 2015) blev 5.423 gravide i 2. og 3. trimester vaccineret  på den indikation, at de var gravide. Tallet skal ses på baggrund af, at der i  perioden var 25-30.000 gravide i målgruppen, der tæller gravide i 2. og 3.  trimester. En del gravide kan være vaccineret af andre årsager fx på grund  af kronisk sygdom, overvægt eller via deres arbejdsplads. Men alt i alt vurderer  Sundhedsstyrelsen at 7.000 – ca. hver fjerde – gravide er vaccineret.  Den lave tilslutning til influenzavaccinationen har ført til en kampagne,  der skal få risikogrupperne, herunder de gravide, til at kontakte egen læge  for at blive vaccineret. Kampagnen tager fat om de myter, der afholder tusindvis  af danskere fra at blive vaccineret, selv om de er i risiko for at blive  alvorligt syge og i værste fald at dø som følge af influenza. 

Læs mere om kampagnen, der blandt indeholder film om betydningen  af at blive vaccineret målrettet gravide, på www.sundhedsstyrelsen.dk og  www.beskytdigmodinfluenza.dk 

Relateret artikel:  ’Husk de gravide ved influenzavaccination’ Af Søren Brostrøm og Else Smith. Tidsskrift  for Jordemødre nr. 12- 2012, side 21.  

Fakta om influenza

• Hvis du bliver smittet, vil influenzaen  bryde ud i løbet af 1-4  dage. Du kan smitte andre, fra det  øjeblik du får de første symptomer  og vil typisk smitte mest i de første  dage. 

• Influenza viser sig ved pludselig  feber (over 38°C), muskelsmerter,  kulderystelser, hovedpine, ondt i  halsen og i nogle tilfælde opkastning  og diarré. Sygdommen varer  typisk i 2-7 dage. 

• En almindelig influenzaepidemi  varer 4-6 uger i vintermånederne  fra december til marts. 1 ud af 5  personer får typisk influenza – og  hvert år dør i gennemsnit ca.  1000-2000 personer i Danmark  af komplikationer som følge af  influenza. 

• Fra du bliver vaccineret, går der  typisk 2-3 uger, før du er beskyttet.  Vaccinen beskytter sædvanligvis  i 6-12 måneder og skal gives  hvert år i god tid, inden influenzasæsonen  starter – typisk i oktober.  Vaccinationen beskytter også den  nyfødte.