Glimt fra medlemsmødet

Årgang 2015, nr. 9, Medlemsmøde 2015
Af: Jette Poder, informationsmedarbejder

En overraskelse til jordemødrene
Rebozo betyder sjal på spansk. Teknikken stammer fra Mexico, hvor den er et uundværligt hjælpemiddel før, under og efter fødsler, opfundet og udviklet af mayaindianerne.

Som en spændende og festlig afslutning på medlemsmødet fortalte jordemoder Laura Sparholt om Rebozo. Hele salen kom i gang med at afprøve forskellige teknikker.

Laura Sparholt har været i Mexico, hvor Rebozo er meget anvendt. Her bruger man teknikken både før, under og efter fødslen. Tankegangen er, at graviditet og fødsel åbner kroppen, derfor skal den bagefter lukkes igen, hvilket også sker med Rebozo. Rebozo kan bruges til afspænding, behandling af stress, overstrakte muskler, vending af børn til hovedstilling, smertelindring, vestimulation og meget mere, fortalte Laura Sparholt. Der er ingen videnskabelige undersøgelser om Rebozo, men det har været brugt erfaringsbaseret i århundreder i Mexico.

I RECeiVe projektet på Hvidovre Hospital undersøger man lige nu, om Rebozo kan hjælpe til at vende fostre i underkropspræsentation; enten ved at vendingen sker spontant, eller ved at selve vendingsforsøget bliver lettere.
Læs mere om Rebozo

Hurtige spørgsmål til deltagere

Ida Secher Rom Ansat på adamogeva. dk
Hvorfor valgte du at tilmelde dig mødet?
Jeg vil gerne have noget bredere faglig inspiration end fødegangen

Hvad tager du med dig hjem?
Fx Lise Bjerres inspirerende oplæg om Ungdomsmodtagelsen og input til hvis jeg nu en dag skal være hos en praksislæge – nogle gode ideer, der kan hænges op på nogle knager, til de engang skal bruges. Den kollegiale snak, vi kan tage her på mødet, kan afklare om ideerne skal hænges op til senere brug eller tages op her og nu på arbejdet. Og så er der ro til refleksion.

Lise Holm-Jacobsen Arbejdsløs
Hvorfor valgte du at tilmelde dig mødet?
Det var en spændende overskrift, og så er det altid dejligt inspirerende at møde kolleger. Man kan snakke fagligt på en anden måde, end der er tid til i det daglige. Så er det også et godt netværkssted.

Hvad tager du med dig hjem?
Inspiration, kollegial sparring og tanker til refleksion. Jeg har hørt om Storkereden og om traumatiske fødsler. Det traumatiske interesserer mig meget.

Connie Madsen Ansat på Sygehus Lillebælt, Kolding
Hvorfor valgte du at tilmelde dig mødet?
Der var nogle interessante emner, og jeg får mulighed for at lære noget nyt.

Hvad har du valgt af workshops?
Jeg har valgt Ungdomsmodtagelsen, fordi jeg synes, at det er spændende, selvom det det ikke er arbejdsrelevant lige nu. Jeg håber, at der senere kommer noget tilsvarende i vores region. Der ud over har jeg valgt at høre om svangreomsorg for kvinder med tidligere traumatisk fødsel, som er meget arbejdsrelevant for mig.

Leonie Starkgraff Jordemoderstuderende
Hvorfor valgte du at tilmelde dig mødet?
Jeg var i tvivl, fordi det var dyrt for en studerende med både møde og transport, men der var så gode oplæg og workshops, at jeg tilmeldte mig alligevel. Jeg er specielt interesseret i at høre om at starte privat praksis og at høre Soo Downe fortælle om salutogenese. Og så ved jeg, at der er en god stemning og mulighed for at netværke.

Hvad tager du med dig hjem?
Min største aha oplevelse var nok at høre om Ungdomsmodtagelsen. Projektet gør en kæmpe forskel, og så får de måske ikke lov til at forsætte, når projektperioden udløber til januar.

Årets bachelorpris
Vinderne af Jordemoderforeningens bachelorpris vælges af en priskomite, som i år bestod af Tove Bøttcher, jordemoder, cand.scient.san. og kvalitets- og udviklingskoordinator, Jane Bendix, jordemoder, cand.scient.san., ph.d. og Trine Marcussen Allerslev, Master of Public Health.

De tre priser er på hhv. 8.000 kr., 3.000 kr. og 1.000 kr. Se omtale af projekterne.

Trine Marcussen Allerslev fortalte, at det havde været en stor fornøjelse at læse alle projekterne. Hun fortalte, at vinderne på hver deres måde rummede essensen af, hvad kernen i jordemoderfaget er: den gode forberedelse til livet gennem graviditeten, livets ankomst ved selve fødslen og livet på den anden side af fødslen.