Plukkeveer

Af: Lene Schou Jensen

Nogle gravide mærker dem meget tidligt, nogle mærker dem først op mod terminen. Nogle synes, de strammer så meget, at de må stå stille, mens det går over, andre arbejder videre og ignorerer dem. Og så er der dem, der mærker dem i få sekunder andre i flere minutter. Der er også de gravide, som slet ikke mærker dem og de gravide der er frustrerede, fordi de har 20 — 30 om dagen.

Vi taler om plukkeveer, og ja, det kan være meget forvirrende at finde ud af, hvad der er normalt, og hvad der ikke er normalt.

Braxton Hicks
En plukkeve er helt enkelt en kortvarig sammentrækning af livmoderens muskulatur. Plukkeveer kaldes også for falske veer, øve- eller træningsveer og Braxton Hicks kontraktioner. Sidstnævnte skyldes, at det var den engelske fødselslæge John Braxton Hicks, der var den første, som beskrev plukkeveer tilbage i 1872. At vi bruger ordet ”plukkeveer” kan skyldes, at når livmoderen ved sin sammentrækning ”plukker” eller trækker i livmodermunden.

Plukkeveer kan også beskrives som livmoderens øvelsesprogram, forud for det store ve-arbejde. Og uanset om den gravide mærker dem eller ej, så har alle gravide plukkeveer.

Hvornår?
Før kvinden bliver gravid, vejer livmoderen circa 60 gram. I slutningen af graviditeten er vægten steget til circa 1 kilo. Meget af vægtøgningen skyldes blandt andet, at muskelcellerne vokser og strækker sig. Livmoderen vil derfor hele tiden arbejde lidt, men først fra circa 18. graviditetsuge er den så stor, at nogle gravide allerede nu begynder at kunne mærke plukkeveerne.

Op mod terminen tager plukkeveerne ofte til og begynder nu at strække og bearbejde musklerne i livmoderhalsen, så den bliver blødere og mere elastisk. Samtidig begynder livmodermunden at åben sig lidt. Hvis kvinden bliver undersøgt indvendigt, vil jordemoderen sige, at livmoderen ”føles moden”. Kvinden er med andre ord klar til fødslen.

Hvordan føles de?
Plukkeveer er uregelmæssige både i styrke, længde og interval. De kan stramme og føles ubehageligt, men gør ikke egentlig ondt. De kan komme spredt, men også føles regelmæssigt i et par timer, men så stopper de igen. Alt hvad der stopper igen, er plukkeveer og ikke rigtige veer.

Rigtige veer er karakteriseret ved, at de kommer regelmæssigt, tager til i styrke og længde, og har en så stor kraft, at livmodermunden begynder at åbne sig, og barnet trænger ned i bækkenet. Plukkeveer er øve-veer - rigtige veer er føde-veer. Plukkeveer er uden for viljens kraft, du kan med andre ord ikke styre dem.

Du kan få en plukkeve, hvis barnet sparker kraftigt, eller hvis din mave får et skub eller puf. Men du kan også fremprovokere plukkeveer, ved ikke at lytte efter kroppens signaler. Hvis du fx arbejder hårdt og længe en dag og vælger at overhøre træthed og tiltagende ømhed i mave og ryg, kan kroppen reagere om aftenen ved at lave en lang serie af plukkeveer, som er lang tid om at klinge af, uanset du nu lægger dig ned.

Med andre ord fungerer plukkeveer også som en form for advarsel om, at der er noget du skal være opmærksom på. Du kan også få tiltagende plukkeveer hvis du fx har blærebetændelse eller forstoppelse.

Sex
Efter samleje, med eller uden orgasme, kan livmoderen føles spændt og hård i måske 5 — 20 minutter, hvilket kan betragtes som én lang plukkeve. Der sker ikke noget ved det. Lig stille og roligt og giv livmoderen tid til at slappe af igen.

I sjældne tilfælde kan livmoderen blive ved med at være spændt, eller der kan komme en lille blødning kaldet ”kontakt-blødning”. Det skyldes, at livmoderhalsen, som er meget blodfyldt, er blevet berørt under samlejet, hvorved et lille kar kan briste. Hvis livmoderen bliver ved med at være spændt, eller blødningen tager til, så ring til fødeafdelingen og tal med en jordemoder. Det skal dog slås fast, at det er okay og normalt at have sex, mens man er gravid.

Bekymret
Indimellem er det svært at finde ud af, hvad der er normalt, og hvad der ikke er, hvilket er ganske forståeligt: der vil altid være en gråzone mellem plukkeveer og veer.

Hvis du er i tvivl, så læg dig ned. Koncentrer dig om at trække vejret dybt og roligt og giv kroppen tid til at falde til ro. Hvis du fortsat er bekymret, så ring til din jordemoder eller egen læge og få en aftale. Medbring altid en urinprøve, måske du har en blærebetændelse?

Det samme gælder, hvis du føler tiltagende tyngdefornemmelse ned i skeden eller begynder at bløde. Omend det er sjældent, så kan plukkeveer forårsage en (for) tidlig modning af livmoderhalsen, uden at kvinden har lagt mærke til det. I langt de fleste tilfælde vil det hjælpe, at kvinden fx bliver sygemeldt, og tempoet bliver sat ned.

 

Plukkeveer
  • Er uregelmæssige i styrke og varighed
  • Kommer sjældent med regelmæssige intervaller og i så fald kun i en kort periode
  • Kan mærkes med fingerspidserne - livmoderen føles spændt og hård
  • Kan føles ubehagelige og strammende, men gør ikke decideret ondt
  • Kan gøre at kvinden bliver nødt til at stå stille et øjeblik - men ofte fortsætter hun bare med det, hun er i gang med
Veer
  • Kommer regelmæssigt
  • Tager til i styrke og interval
  • Stopper ikke igen
  • Ændrer sig fra måske at føles let ubehagelige, til at gøre tiltagende ondt og afkræver din opmærksomhed mere og mere
  • Forårsager, at livmodermunden åbner sig