• Print
 • Bookmark and Share

Rask Snak

Parterne på det offentlige arbejdsmarked er gået sammen om at producere kampagnen ”Rask Snak”.

Rask Snak Kampagnen

Kampagnen skal oplyse både ledere og medarbejdere om fordelene ved samtaler om sygefraværet. Erfaringer viser nemlig, at sygefraværet bliver væsentligt kortere, når der er tæt kontakt mellem arbejdspladsen og den syge.

For medarbejdere

Jeg er syg. Hvordan kommer jeg tilbage i arbejde?
Har du tænkt over hvad der sker, hvis du bliver syg i længere tid? Bliver du fyret fra jobbet? Kommer du nogensinde tilbage på arbejdsmarkedet? Det finder du svarene på i kampagnen ”Rask Snak”
Tallene viser, at ganske mange bliver ramt af sygdom, og når det sker, så kommer tankerne, om man nu bliver fyret, og kommer man overhovedet tilbage til kollegerne igen?

Samtaler kan få dig tilbage i jobbet
Heldigvis viser erfaringerne at sygefraværssamtaler i mange tilfælde gør det nemmere for sygemeldte at komme tilbage. Men hvad sker der i løbet af en sådan samtale, og hvordan forbereder du dig?

Samtalen - hvilke emner skal I tale om
Når du forbereder dig på samtalen, er det derfor en god idé, at du skriver alle de ting ned, som, du mener, kan være et problem for at vende tilbage. Tunge løft, for stressende hverdag, mobning, for meget støj — alt hvad du kan komme i tanke om. Sæt dig også ind i fraværspolitikken på dit arbejde og spørg evt. din tillidsrepræsentant.


Når du og din leder mødes, er det praktisk, at I bliver enige om, hvad der skal ske under mødet. Her er en række oplagte emner, I kan komme ind på:

 • Hvordan er udsigten til, at du kan komme tilbage — evt. gradvist?
 • Hvad kan din arbejdsplads gøre for at hjælpe?
 • Skal der ske ændringer ved jobbet/arbejdspladsen?
 • Hvad skal der ske nu (hvem gør hvad, og hvornår)?
 • Skal I mødes igen, og hvornår?

Ikke alt kan løses med chokolade... men sygefraværssamtaler kan få dig tilbage
Gå ind på www.RaskSnak.dk og få meget mere at vide om sygefravær.
 

For ledere

Sådan kan du få en langtidssyg medarbejder tilbage
Som leder ved du, hvor mange problemer der opstår, når en medarbejder bliver syg i længere tid. Ugeplaner skal laves om, arbejdsrutiner skal ændres, vikarer skal tilkaldes. Men ved du, at du ved hjælp af samtaler med den syge øger sandsynligheden for, at din medarbejder kommer hurtigere tilbage?

Samtaler kan få den sygemeldte tilbage
Erfaringer viser at sygefraværssamtaler i mange tilfælde gør det nemmere for sygemeldte at komme tilbage. I samtalerne kan du og din syge medarbejder finde ud af, hvad I begge kan gøre for at medarbejderen kommer tilbage. 

Tips til ledere

 • Tag hurtigt kontakt, hvis en medarbejder bliver syg, og overvej, hvordan du tager kontakt.
 • Sørg for, at din medarbejder forstår, at samtalen er et tilbud om hjælp — ikke en kontrol.
 • Vær åben både overfor din medarbejder og for, at der kan være forhold på arbejdspladsen, der skal ændres.

Inden samtalen

 • Vær opdateret med jeres fraværs-politik.
 • Sæt dig ind i reglerne om, hvad du må spørge om. Husk, at din medarbejder ikke har pligt til at oplyse sygdommens art.
 • Sørg for, at du har opbakning fra den øverste ledelse til at handle for at hjælpe din medarbejder tilbage.
 • Samtaler om sygefravær er følsomme og kan være vanskelige. Vær derfor så forberedt, du kan.

Vis omsorg for din sygemeldte kollega
Når din medarbejder er syg, er det vigtigt at du som leder viser omsorg og holder en god og tæt kontakt. Den første dag kan du fx benytte dig af det elektroniske postkort på www.RaskSnak.dk og sende en hilsen med god bedring til din medarbejder. Men efter et stykke tid er den personlige kontakt afgørende.