For studerende

Her på siden kan du hente information, der særligt er relevant for dig som studerende.

Du kan også læse om Jordemoderstuderendes Landsorganisation, JSL, som blev stiftet i 2022. Fremover bliver du automatisk medlem af JSL, når du som studerende melder dig ind i Jordemoderforeningen.


Jordemoderstuderendes Landsorganisation, JSL
De jordemoderstuderende har stiftet en landsdækkende organisation, JSL, på en stiftende generalforsamling i foråret 2022. Det nyvalgte forretningsudvalg har repræsentanter fra alle uddannelsesstederne.  
På kongressen i 2022 blev JSL optaget som en egentlig kreds i Jordemoderforeningen.
Læs mere om JSL-kredsen
Farmakologi for jordemødre
Jordemoderforeningen har tidligere publiceret bøger om jordemoderfaglig farmakologi. Men siden 2004 har jordemoderfaglig farmakologi været tilgængelig her på hjemmesiden. Siderne er forfattet og bliver opdateret af farmaceut og tidl. underviser på Jordemoderuddannelsen i København, Gert Petersen.

Gå til farmakologien 
Bachelorprisen
Jordemoderforeningen har siden 2011 hvert år uddelt tre bachelorpriser. Bachelorprisen er med til at hylde den viden, som nyuddannede jordemødre har arbejdet hårdt på at generere.
Bachelorprisen tildeles til de tre opgaver der vurderes mest relevante, aktuelle, originale, praksisrelaterede og perspektiverende af priskomiteen. Med prisen følger en honorering på henholdsvis 8.000 kr., 3.000 kr. og 1.000 kr.

Læs mere om hvordan du indstiller dit projekt
Erhvervsansvarsforsikring for studerende – også i udlandet
Forsikringen dækker erstatningsansvar i forbindelse med praktik under uddannelse, hvis den studerende ikke er dækket af en anden erhvervsansvarsforsikring. Forsikringen dækker både praktik i Danmark og i udlandet. En skade indtruffet uden for Danmark dækkes, hvis skaden er sket under rejser og midlertidigt ophold indtil 90 dages varighed, som er et naturligt led i den studerendes uddannelse. 
Alle jordemoderstuderende, der er medlem af Jordemoderforeningen, er automatisk dækket af forsikringen.

Download police på engelsk (kun for medlemmer af Jordemoderforeningen)
Studieforsikring hos Bauta Forsikring
Som jordemoderstuderende har du langt flere værdier, end du måske lige går og tror.

En forsikring er vigtig, så økonomien ikke ramler, hvis cyklen bliver stjålet, du smadrer telefonen ved et uheld, eller mister studiebøgerne på vej hjem i bussen.

Med en studieforsikring fra Bauta Forsikring, der er en del af LB Forsikring, får du tre forsikringer i én – til en rigtig god pris. 50 procent rabat på indbo- og rejseforsikring – og 25 procent rabat på ulykkesforsikring.
Via dit medlemskab af Jordemoderforeningen er din forsikring endnu mere værd. Du får tre ekstra kontante fordele:
0 kr. i selvrisiko på cykeltyveri

Ulykkesforsikringen dækker døgnet rundt

Et helt års ekstra studierabat, når du er færdiguddannet

Beregn din pris og køb på bauta.dk/studie-jordemoder

Har du spørgsmål, så kontakt Bauta Forsikring på bauta.dk/studie-jordemoder eller telefon 33 48 58 98
Lån & Spar Bank
I Lån & Spar Bank kan du som medlem af Jordemoderforeningen får du kontante fordele. 

Få studiekonto i den bank, du selv ejer
Som studerende får du en studiekonto med mange fordele, der hjælper dig gennem studietiden. Kontoen giver dig bl.a. 5% i rente på de første 20.000 kr. Du kan også få en billig kassekredit, der kan hjælpe dig, hvis du står og mangler penge til en ny cykel eller årets bøger.
Ud over de kontante fordele får du også fagrelevant rådgivning, fordi vi kender dig og dine medstuderende bedre end de fleste. Er du på udkig efter en bolig, kan du få hjælp til at lægge en økonomisk plan for, hvordan du får råd til at købe en bolig. Og så det allerbedste – du kan beholde Danmarks bedste studiekonto 3 år efter, du er færdig. Du får det ikke bedre.
 
Læs mere om dine muligheder
 
Betingelser for studiekonto
Du er medlem af Jordemoderforeningen.
Du samler hele din privatøkonomi hos Lån & Spar.
Du får studiekontoen på baggrund af en almindelig kreditvurdering.
Du får 5% i rente på de første 20.000 kr. derefter 0,75%.
Du kan have studiekontoen i op til 3 år efter endt uddannelse.
Alle rentesatser er variable og gældende pr. 1. marts 2023.

Læs mere
Job i udlandet
Hvis du har lyst til at arbejde i udlandet i en periode, har vi samlet forskellige links her, som kan være til hjælp og inspiration.
Gå til siden om at arbejde i udlandet

Hvis du vil arbejde på Grønland, gælder der særlige forhold.
Gå til siden om at arbejde i Grønland
Medlemsskab som studerende
Er du studerende på en af de tre jordemoderuddannelser i Danmark, kan du bliver medlem til en meget lav takst på kun 80 kr. i kvartalet. (Bemærk, at dette ændres fra 1. januar 2023, hvis kongressen i november 2022 godkender at JSL optages som en kreds.)

Når du er færdiguddannet, går du automatisk på fuld kontingent. Du skal i den forbindelse være opmærksom på to ting: 

Vi bruge den dato, som du har indtastet som forventet eksamensdato, til at flytte dig til fuldt kontingent. Derfor skal du huske at rette den, hvis du fx tager orlov i en periode.
Du skal også være opmærksom på, at der er forskellige muligheder for medlemskab, alt efter om du har fået arbejde efter endt uddannelse, eller om du måske er gået direkte på barsel. Husk at give os besked, hvis du fx går direkte på barsel efter endt uddannelse. 

Læs mere om medlemsskab og kontingent
A-kasse som studerende
Husk også a-kassen

Hvis du melder dig ind i a-kassen DSA, mens du studerer og opfylder en række betingelser, kan du få dagpenge fra første dag, efter du har afsluttet din uddannelse. Du skal senest være meldt ind et år, før du afslutter uddannelsen for at få de fulde fordele af dit medlemskab. Er du under 30 år, er medlemskabet gratis.

Læs mere på www.dsa.dk
Gode råd til den første praktik
Hospitaler og afdelinger er forskellige. Derfor er det vigtigt, at du er åben og lytter dig ind på omgangstonen og kulturen blandt kollegerne på det enkelte praktiksted.

Nedskreve og ikke nedskrevne regler
Nogle regler er nedskrevne, de er lette at identificere, men en del er ikke nedskrevne, dem skal man ofte selv opdage.

Eksempler på nedskrevne/ikke nedskrevne regler:

– Egen telefon – hvor lægger man den, hvor meget og hvornår må man bruge den i løbet af en vagt
– Facebook – er det ok at tjekke sin Facebook profil, mens man er på vagt
– IT-politik generelt – hvad må man foretage sig på afdelingens PC, fx surfe på nettet, Facebook, læse private mails, downloade filer, spille
– Rygepolitik – hvor og hvor ofte
– Påklædning – eget tøj under kitlen, smykker, neglelak
– Hvordan skal håret bæres
– Pauser – hvor, hvornår og hvor længe
– Personalemøder – deltager den studerende, er det ok at melde afbud
– Sygemelding/raskmelding – til hvem

Tavshedspligt 
Alt, hvad du oplever i forhold til patienterne, er belagt med tavshedspligt. Det vil sige, at du ikke i familien eller vennekredsen må fortælle om patienterne, med mindre at fortællingen kan gøres 100 % anonym. Tænk i den forbindelse på, at din omgangskreds griber ind i mange andre personers omgangskredse, og på den måde kan din patient være bekendt for dine venner eller nogle af deres venner. 
Læs mere om tavshedspligt på sundhed.dk

Mødet med patienten 
Patienten vil møde forskellige faggrupper på hospitalet og er i en situation, hvor der måske ikke er det store overskud til selv at være opsøgende og overbærende. Derfor skal du tænke på:
– at vise respekt for patienten og hendes situation
– at præsentere dig med navn og titel
– Ikke at tale hen over hovedet på patienten – heller ikke i forbindelse med din egen læring
– at føle efter hvordan netop denne patient har brug for at blive talt til og behandlet

Husk at… 
Når du er i praktik, er det vigtigt, at du er lyttende og opsøgende – og stiller spørgsmål til det, der undrer dig. Det er både til gavn for din egen læring, men bestemt også for hospitalet, som kan lære af dine spørgsmål