• Print
  • Bookmark and Share

Hæmorider

Nyhedsbrev nr. 5, april 2011, Graviditet

Det er måske ikke lige det første emne, man tager op med veninderne over frokosten: Hæmorider. Ikke desto mindre er der en del kvinder, som i løbet af deres graviditet kommer til at døje med hæmorider. Måske dukker de først op i anden eller tredje graviditet.

En hæmoride er det samme som en åreknude, det vil sige en udposning eller hævelse af en blodåre. Og hvis denne skubbes ud, udenfor ringmusklen ved endetarmsåbningen, kaldes det en hæmoride. Der kan være en enkelt eller flere. De kan ligne små ærter eller nødder.

Gravide har større tendens til at få hæmorider end andre, fordi den støt voksende livmoder trykker ned i bækkenet. Dermed øges presset mod blodkarrene ved endetarmen, ligesom tilbageløbet af blod fra bækkenet er sværere. Dertil kommer, at en del gravide døjer med forstoppelse og presser ekstra meget, når de endelig skal på toilettet, hvilket kun gør ondt værre.

Måske opdager du først hæmoriden en dag, du er på toilettet og du kan føle, at noget er anderledes, når du tørrer dig. Hæmorider kan svie, klø eller føles ’brændende’. Og så kan de bløde lidt ved toiletbesøg, især hvis afføringen er hård og knoldet.

Langt de fleste gravide vil opleve, at hæmoriderne forsvinder, når de har født. De kan dog komme igen, især hvis du oplever perioder med hård afføring.

Forebyggelse

  • Undgå hård mave. Spis sundt og drik rigeligt med vand. Se artikel om forstoppelse
  • Giv dig god tid på toilettet - uden at sidde og presse for længe. Læg dig ned og hvil dig hver dag. Herved mindsker du presset ned i bækkenet og også mod endetarmen
  • Lav venepumpeøvelser for blodomløbet i bækkenet. Læg dig på ryggen, bøj benene, sæt fødderne i gulvet og løft bækkenet op. Løft op og ned, vug frem og tilbage, så længe det føles okay, gerne et halvt minut. Hvil og gentag øvelsen
  • Hvis der alligevel er kommet en hæmoride, så sæt en finger på og skub den forsigtigt ind bag ringmusklen, fx mens du ligger på siden i sengen, og knib derefter sammen. Det letter her og nu og kan holde hæmoriden væk et stykke tid. Om end den nok kommer igen