• Print
 • Bookmark and Share

Kært barn har mange navne

Nyhedsbrev nr. 6, juni 2011, Graviditet
Af: Lene Skou Jensen

Fødselsforberedelse
En af artiklerne i nyhedsbrev nr. 4 handlede om fødselsforberedelse. Her kunne man bl.a. læse om, hvad man laver på et sådant kursus og om det overhovedet er nødvendigt at forberede sig. Konklusionen var, ud fra en ny dansk undersøgelse, at gravide, som har forberedt sig, kommer senere ind i fødslen og har et mindre forbrug af medicinsk smertelindring undervejs.

Igennem årene er udbuddet af fødselsforberedelse i privat regi vokset, så der i dag er en meget bred og varieret vifte af tilbud at vælge imellem. Grunden til dette er formentlig, at i takt med at fødestederne har skåret ned på egne fødselsforberedende kurser er der i stedet vokset mange spændende og kreative tiltag frem fra privat initiativ.

På den ene side er det store udbud af valgmuligheder godt, da kvinder og mænd derved sikres mulighed for at forberede sig til fødslen. På den anden side kan det efterhånden være svært at finde rundt i, hvad man skal vælge og hvad de enkelte kurser indeholder. Noget helt andet er, at det ikke er alle, som har råd til at deltage, da man selv skal betale, hvis man vælger at deltage i privat udbudt fødselsforberedelse.

Hvad betyder det?
For år tilbage tilbød næsten alle fødesteder et fødsels- og familieforberedende kursus hvor kvinder (og mænd) mødtes fx 6 — 8 gange a to timer. Indhold og plan var nogenlunde ensartet dog præget af de forskellige jordemødres arbejdsmetoder. Til gengæld var der kun ganske få kurser i det private.

Som nævnt er billedet i dag omvendt. På det private marked kan man få både gruppeundervisning og man kan få en jordemoder til at komme hjem til sig og give privatundervisning. Ordvalget har også ændret sig gennem tiden og du kan støde på følgende ord i annonceringen (her med meget korte forklaringer):

 • Fødsels-coaching, hvor man får personlig vejledning
 • Profylax, som er en kombination af massage-, afspændings- og vejrtrækningsteknikker.
 • Mindfulness, der handler om evnen til nærvær og fuld opmærksomhed i nuet.
 • Fødsels-counselling, der er en form for rådgivning og ressourceudvikling
 • Fødsels-hypnose, som er en metode til at mindske smerter og ubehag før og under fødslen
 • Yoga for gravide, som er en kombination af åndedræt og kropsstillinger

Alt sammen ord som kan tage pusten fra en. En ting er sikkert: Kreativiteten er stor og alle mener det godt og vil noget godt. Konkurrence er i øvrigt sjældent dårligt, da det kan højne niveauet og holde priserne nede. Dog er det blevet sværere at gennemskue, hvad det enkelte kursus indeholder og lover - og det kan være svært at gennemskue, hvad man egentlig har brug for.

'Ny vin på gamle flasker'
Hvis alle de teknikker og metoder, som udbydes, hældes op i en gryde, koges godt og grundigt ind, alt skum og uklarheder sies fra, så vil essensen der er tilbage, være: ’fødselsforberedelse’, hvor ordet ’ressource’ har stor betydning. Udover at tilføje dig og din partner konkret viden om fødslen, har de fleste undervisere som mål at, du lærer:

 • at tro på dig selv og tro på at du kan føde ved at styrke de ressourcer, du allerede har med dig.
 • at arbejde med og se på kroppen som en ressource, styrke musklerne, men også at forstå hvad bevægelse har af betydning under fødslen.
 • at arbejde med vejrtrækning som en stærk og ligetil ressource.
 • at tro på dig selv som mor og forberede dig til forældreskabet.

Så selvom tilbuddene er klart mere varierede i dag og både verden og indstillingen til den fødende kvinde og hendes mand er forandrede på mange måder, så er det stadigvæk helt enkelt fødselsforberedelse, vi taler om.

Hvad gør man?
Ofte er det sådan, at når man betaler for noget, så er man også mere kræsen, hvilket er ganske forståeligt og forventeligt.

Derfor: Læs annoncerne for fødsels- og familieforberedelse grundigt. Sammenlign priser og timetal. Tal evt. med underviseren og mærk efter om kemien er god. Undersøg underviserens baggrund. Ønsker du at det skal være en jordemoder, en afspændingspædagog eller en anden som underviser, eller hvordan er din tilgang?

Så før du vælger og før du betaler for kurset, så lav det hele om til en omgang ’undre-visning’ hos dig selv, så du forstår, hvad du tilbydes og om det er dét du/I umiddelbart ønsker. Og selv om det ikke helt er det, så tøv en kende med at afvise noget for hurtigt. Et åbent sind kan føre til mange nye oplevelser og indsigter. Lyt også til veninderne og dem, som allerede har fået børn, kvinder som mænd, og hør hvad de har af erfaring.

Om du/I stadigvæk ønsker at deltage, når I har været igennem alle overvejelserne, er stadigvæk helt op til jer selv. Måske beslutter I jer straks — måske skal I tænke jer lidt om. Måske ønsker I slet ikke nogen form for undervisning. Uanset hvad så vær grundige i jeres valg.

Juli 2011