• Print
  • Bookmark and Share

Hjælp til at undgå hormonforstyrrende stoffer

Nyhedsbrev nr. 2, april 2012, Barsel, Graviditet

Der har i de seneste år været øget fokus på kemikalier, der mistænkes for at være hormonforstyrrende og for at forstyrre fosterets udvikling.

Drengebørn ser ud til at risikere skader på deres reproduktive evner, hvis de udsættes for stoffer, der virker antiandrogene. Og hormonforstyrrende stoffer med østrogen-virkning er mistænkt for at være en medvirkende årsag til sundhedsskadelige effekter hos piger og kvinder, såsom tidligere pubertet og den stigende forekomst af brystkræft.

Der er altså al mulig grund til at undgå kemikalier, når man er gravid – eller prøver at blive det.

Som en del af kampagnen ’Klar til storken – gravid med god kemi’ har Miljøstyrelsen udviklet en webapp, der kan hjælpe med at navigere uden om produkter, der kan være problematiske. Webapp’en kan bruges, når man står i supermarkedet, og er i tvivl om indholdsstoffet i et produkt, ligesom den giver gode råd om, hvordan man i øvrigt skal forholde sig i hverdagen for at undgå den kombination af kemiske stoffer, der kan virke hormonforstyrrende.

Et nemt huskeråd, er at gå efter produkter, der er mærket med Svanen eller Blomsten, der er henholdsvis Nordisk Råds og EU’s miljømærker. En anden mulighed er at tjekke det enkelte produkt på ecolabel.dk 

Miljøstyrelsen nye hjemmeside om kemi og graviditet indeholder også link til en test, hvor man kan få bedømt sine egne kemivaner.

Miljøstyrelsens fem råd

· Gå efter produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, helst uden parfume.
· Fjern støv en gang om ugen, og luft grundigt ud mindst to gange dagligt.
· Minimer din udsættelse for kemikalier - undgå for eksempel maling, spray-produkter og hårfarve.
· Varier dine råvarer, og spis mange forskellige fødevarer hver dag.
· Indtag kun medicin og kosttilskud efter samråd med din læge. Det gælder også håndkøbsmedicin og naturmedicin.

Du finder webapp’en her ww.klartilstorken.dk

Du finder rapporten ’Gravide forbrugeres udsættelse for mistænkte hormonforstyrrende stoffer’. Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter nr. 117, 2012 på www.mim.dk