• Print
  • Bookmark and Share

Sex og prævention efter fødslen

09. oktober 2012

I har lige fået et barn og livet er vendt op og ned. Ikke kun psykisk men også fysisk og praktisk. I skal vænne jer til nye roller og følelser, og ikke mindst til ansvaret: Bare det at forstå, at barnet er kommet for at blive - resten af jeres liv! Men I skal også vænne jer til, at hverdagen er helt anderledes og at der pludselig er mange nye og anderledes ting, der skal gøres her og nu. Før var I kun jer selv, og I kunne prioritere og skalte og valte med tiden som I ville.

Nu er der et andet lille væsen, der bestemmer – døgnet rundt. Et spædbarns behov kan ikke udsættes, ergo må I udsætte jeres egne behov. Det er jo logisk nok – men hvornår bliver der mon så plads til jer, hver især - og sammen - igen? Måske kigger I undrende på hinanden og spørger: Hvad brugte vi egentlig tiden på, før vi fik barn?

Noget af det I brugte tiden på, var sex. I alle bøger om forældreskab står der, at I skal huske at pleje parforholdet herunder sex-livet, hvilket er både logisk og rigtigt - men hvornår går man i gang? Hvornår er en evt. syning helet op – og er der retningslinjer for, hvornår man MÅ gå i gang igen – og hvad med menstruation og prævention? Og hvordan reagerer kroppen efter en fødsel?

Derfor følgende:

FAKTA! Hvornår må man have sex igen?
Det helt enkle svar er: Når I har lyst. Begge to. Der er ikke en ”forbudt” periode. Rent fysisk kan kroppen og ikke mindst kvindens underliv dog have brug for at komme sig. Se de næste svar.

Noget helt andet er, hvornår man så har sex igen. Nogle par har sex efter en uges tid, andre venter til kvinden har været til lægeundersøgelse ca. 8 uger efter fødslen. En del kvinder (og mænd) har først overskud og lyst efter to måneder, fire måneder … eller langt senere.

Den individuelle lyst hos jer begge, er afhængig af træthed, overskud eller mangel på samme. Der kan også være brug for at fordøje selve fødselsoplevelsen og at I hver for sig finder ro med jeres nye roller som mor og far, førend der er overskud og rum til at begynde at tænke på et sexliv.

Den fælles lyst er afhængig af de samme ting – men I kan være forskellige steder. Typisk kan manden føle sig klar, hvor kvinden har brug for mere tid til at finde sig selv og rumme alt det nye. Det kan også være omvendt.

Hvornår er en bristning helet op igen?
Hvis kvinden har fået et klip eller en bristning omkring skeden og er blevet syet, er det bedst at den heler helt op, før I har samleje. Tråden, der er syet med, er lavet af et materiale, som kroppen selv opløser og vil være helt opløst efter 10 – 14 dage. Herefter kan området omkring syningen stadigvæk være øm og lidt hævet og have brug for fred til at hele fuldstændig.

Det skal dog hele tiden gå fremad. Hvis området omkring bristningen bliver tiltagende øm, hævet og rød, kan der være en infektion, evt. under hudoverfladen, som skal behandles. Hvis det sker indenfor få dage efter, du er kommet hjem, så kontakt dit fødested. Ellers skal du ringe til din læge

Hvis du efter et par måneder stadig er meget øm omkring en syning, eller føler at noget er forkert så bliv undersøgt hos en gynækolog. Du skal ikke acceptere at leve med, at dit underliv ikke føles velfungerende. Det handler ikke kun om dit sexliv, men om hele dit ’kvindeliv’.

Hvornår stopper blødningen?
Efter en fødsel kan kvinden bløde i 2 til 4 uger. Den friske blødning aftager efter nogle dage. Herefter bliver blødningen mørkere, mindre i mængde og mere brunligt. Det kaldes ’barselflåd’. Slimhinden i livmoderen skal hele helt op og det tager tid. Så længe kvinden bløder, eller der er farve i udflåddet, er der er en heling i gang af slimhinden. Hvis I har lyst til at have samleje, før blødningen er helt ophørt, så brug kondom for at undgå en infektion - og graviditet.

Hvordan er kroppen efter en fødsel?
Man kan føle sig helt mørbanket efter en fødsel og være øm i muskler og led på en måde, som man ikke har prøvet før. Hele kroppen, ikke kun underlivet, har ganske enkelt været igennem en krævende omgang og skal have ro.

Maveskindet føles blødt og hænger lidt og mavemusklerne er ømme.

Livmoderen fylder stadigvæk og du har efterveer, dvs. livmoderen trækker sig sammen og tømmer sig for blod. Efterveerne er stærkest de første par dage og aftager herefter hurtigt. Du må gerne tage almindelig smertelindring fx Panodil. Læs indlægssedlen.

Brysterne er ømme, de skal vænne sig til at producere mælk og til at blive bearbejdet af et spædbarn.

Husk på det gamle ord ’barselhvile’ – især ordet ’hvile’! Giv tid! Giv tid!

Hvad med en ’sikker periode’ efter fødslen?
Forud for en menstruation, også den første efter man har født, vil der være en ægløsning. Det betyder, at ægløsningen er ’usynlig’ og kommer FØR, kvinden begynder at menstruere. Man kan altså sagtens blive gravid, selv om man ikke er begyndt at menstruere igen efter en fødsel.

Den første ægløsningen kan komme en måned efter fødslen eller måske først et år efter. Og det gælder uanset om kvinden ammer eller ej.

Oftest går der 4 til 5 måneder. Menstruationen kan være regelmæssig fra starten af - eller uregelmæssig i lang tid efter fødslen. Der er ingen regler – derfor er der ikke en ’sikker periode’, heller ikke selvom kvinden ikke har fået menstruation. Brug derfor prævention med mindre du er afklaret med risikoen – eller chancen for – at blive hurtigt gravid igen.

Hvordan med amning som prævention?
Amning kan ikke bruges som sikker prævention. Når man ammer, udsættes ægløsningen, i forhold til, hvis man ikke ammer.

En effektiv udsættelse forudsætter bl.a., at barnet udelukkende ammes, og at det spiser minimum seks gange i døgnet med regelmæssige mellemrum. Det er med til at mindske hormonudsvingene i kroppen og dermed holde ægløsningen tilbage.

Denne ’metode’ er dog ikke på nogen måde sikker som prævention.

Hvilke typer af prævention er bedst – også i forhold til amning?
Den bedste prævention er den, som du og din partner trives med.

Kondom, pessar, spiral (uden hormoner) kan bruges uden påvirkning af mælkeproduktionen.

P-piller indeholder to hormoner, gestagen og østrogen, hvoraf det ene, østrogen, kan påvirke din mælkeproduktion betydeligt. Derfor anbefaler man ikke p-piller til kvinder, der ønsker at fortsætte med at amme.

Minipiller og en hormonspiral indeholder kun hormonet gestagen, der påvirker mælkeproduktionen i meget lille grad. Hvis amningen fungerer godt, og din mælkeproduktion er god, så behøver det ikke at få den store betydning. Vær dog opmærksom på om barnet bliver uroligt og vil ammes ofte, hvilket kan være tegn på mindre mælkeproduktion. Tal med sundhedsplejersken om det. Det kan blive nødvendigt, at du finder en anden præventionsform.

Derudover findes der flere andre former for mindre brugte præventionsformer, såsom p-ring, p-plaster mm. Tag en snak med din læge om prævention ved otte ugers undersøgelsen.

Hvordan er det, hvis man har fået kejsersnit?
Hvis du har fået et planlagt kejsersnit, er din krop knap så øm og træt, som efter en fødsel, om end du er operationspatient.

Hvis du har fået akut kejsersnit, kan du både føle dig udmattet efter ’næsten at have født’ og oveni det hele at være blevet opereret. Plus der kan være behov for at fordøje alt det, som skete undervejs.

Arret efter kejsersnit er helet op efter et par uger. Du kan dog være øm i underlivet lang tid efter. Alle andre ting omkring sexlivet gælder også her.

Hvis nu det føles helt anderledes – eller du ikke kan mærke noget?
Uanset om du har født vaginalt, eller har fået kejsersnit, så vil din bækkenbund være blevet belastet i løbet af graviditeten, hvor der har været tynget på bækkenets muskler, gennem mange måneder. Derfor er knibeøvelser nødvendige. (Se artikel i nyhedsbrevet fra marts 2012: Sådan kan bristninger i mellemkødet forebygges.)
Både for at du kan holde på urinen og på luft og afføring, men også for at kunne knibe sammen i musklerne omkring skeden under samleje.

Der er ingen vej udenom: knib!

Hvis det ikke hjælper at knibe, eller du synes det er svært at ’fange’ de rigtige muskler, så start fx på et efterfødselskursus, hvor du kan blive vejledt, eller tal med din læge.

Hvis nu det er svært?
Hvis det er svært at finde hinanden igen, så tal om det. Det nytter ikke noget at lade som ingenting. Vær overbærende, milde og giv hinanden tid. Tal om hvad der rører sig af tanker og følelser.

Er det svært for dig som kvinde fysisk at skulle være tæt på både mand og barn? Føler du dig som mand og far usikker og forvirret over din rolle? Det kan være en ide at aftale en periode, hvor I ikke skal have sex, hvorved I tager en mulig følelse af pres og forventning væk.

Skaf evt. praktisk hjælp i hjemmet til fx rengøring og prøv at finde, bare én eller to timer engang imellem, hvor I to er sammen. Alene. Uden barn. (Se artiklen ’Parforholdet efter barn’.)

Sørg for at bevare den fysiske kontakt og nærhed. Det er så rart at mærke en varm hånd, der stryger eller en varm arm, der bare holder om - og ikke andet. Det gør det lettere at få taget hul på det, som måske er svært. Og gør det lettere en dag at tage skridtet videre til at have sex og finde den fælles lyst igen. Når I begge er klar og begge har lyst.

Vil du vide mere om prævention?
http://www.sexogsamfund.dk/Default.aspx?ID=162
www.apoteket.dk/Praevention.aspx