• Print
  • Bookmark and Share

Rejseanbefalinger til områder med zikavirus er opdateret

Der er kommet nye rejseanbefalinger til gravide og kvinder og mænd, der planlægger graviditet. Sundhedsstyrelsen har derfor opdateret retningslinjerne for, hvordan sundhedsvæsenet skal tage sig af gravide, der har rejst i områder, hvor zikavirus forekommer.

02. juli 2019

Områderne hvor zikavirus forekommer er ændret noget. Der er ikke længere udbrud af zikavirus i Stillehavsregionen, Sydamerika, Mellemamerika og enkelte steder i USA, men Zikavirus findes fortsat i afrikanske, asiatiske, syd- og mellemamerikanske lande og i stillehavsregionen.

Gravide anbefales at udsætte ikke nødvendige rejser i de ramte områder. Har man rejst i områder med forekomst anbefales det at bruge prævention i tre måneder efter hjemkomst, hvor den gamle anbefaling var seks måneder. Kvinder anbefales fortsat at vente to måneder med at blive gravide efter hjemkomst fra område med forekomst af zikavirus.

Zikavirus overføres primært ved myggestik, men kan også overføres via blod og sæd. For ikke-gravide giver Zikavirus oftest mild sygdom. Infektionen kan ikke behandles, og man kan ikke vaccinere imod zikavirus.

Læs Statens Serum Instituts anbefaling til sundhedsprofessionelle 

7 gode råd til gravide og par, der planlægger graviditet

  • Er du gravid, eller har du planer om at blive det, bør du overveje at vente med at rejse indtil efter graviditeten.
  • Hvis du er gravid og ikke kan udskyde din rejse, skal du være særligt omhyggelig med at beskytte dig mod myggestik
  • Er du gravid, og har du rejst i områder med zika, og får du symptomer på infektion med zikavirus under rejsen eller to uger, efter at du er kommet hjem, skal du kontakte din læge eller jordemoder.
  • Du bør vente med at blive gravid, indtil to måneder efter du er kommet hjem. Er du mand, og har du en gravid kone eller kæreste, bør du bruge kondom resten af graviditeten.
  • Mænd, der har en kone eller kæreste, der endnu ikke er gravid, men som kan blive det, bør bruge prævention (af en hvilken som helst art) i tre måneder efter hjemkomst fra områder med zika, også selv om han ikke har eller har haft symptomer på infektion med zikavirus.
  • Par, der rejser sammen, bør bruge prævention (af en hvilken som helst art) under opholdet og i tre måneder efter hjemkomst.

Kilde: Sundhedsstyrelsen