• Print
  • Bookmark and Share

Overvægt

Af: Lene Skou Jensen
14. februar 2012

I løbet af en hel dag i jordemoderkonsultationen vil jordemoderen måske møde femten gravide.

Hvis vi tager udgangspunkt i kvindernes vægt, vil ti af dem være normalvægtige, og fem af dem vil veje mere end anbefalet. Af de fem overvægtige gravide, vil en til to være svært overvægtig. Med andre ord vejer omkring hver tredje gravid mere end anbefalet.

Jo større overvægt, jo større risiko for graviditetsgener eller graviditetsproblemer. Det samme gælder for fødslen. Og fordi det ikke kun handler om den gravide selv, men nu også om en graviditet og fødsel og ikke mindst et barn, er det utrolig vigtigt at tage fat om dette emne - uanset hvor sårbart det er.

Hvad betyder det/konsekvenser
Det er ofte svært at få taget hul på en snak om overvægt, fordi en samtale herom alt for let kan komme til at virke fordømmende og måske ligefrem anklagende, når de mulige helbredsmæssige konsekvenser listes op. Dertil kommer, at det kan være et følsomt og sårbart emne for den enkelte. Det kan virke som om, der trædes over en meget privat grænse. Og måske opfattes overvægten ikke som et problem for den enkelte – men kun hos omgivelserne?

Omvendt så gavner det ikke nogen, hvis der ikke tages hul på emnet. Og faktum er, at overvægt som nævnt kan have betydning for graviditetens og fødslens forløb – ikke mindst hvis overvægten bliver meget større i løbet af graviditeten. Derfor skal den gravide vide, hvilken betydning hendes overvægt kan have, da det er hendes krop og hendes barn, det handler om.

Hvis man ser tingene i øjnene, er det lettere at tage sine forholdsregler – og måske blive motiveret til at gøre noget ved overvægten på længere sigt.

I løbet af graviditeten
En del steder har den gravide mulighed for at gå hos jordemoder med specialviden om graviditet og overvægt. Måske tilbydes den gravide at gå i gruppekonsultation, hvor hun følges med andre gravide, der er lige så langt i deres graviditet.

Udover at man gennemgår den almindelige graviditets udvikling og får mulighed for at glæde sig eller brokke sig som alle andre gravide, vil der være særlig fokus på, hvilken betydning overvægt kan have for graviditeten - og ikke mindst hvad man kan gøre ved det. Der vil ofte være flere jordemoderundersøgelser, både for at holde øje med vægten, men også for at holde øje med blodtrykket og ikke mindst barnets vækst.

Den overvægtige gravide kan få tilbudt en eller flere ekstra ultralydsscanninger. Grunden er, at det kan være svært for jordemoderen at vurdere barnets størrelse på grund af det ekstra fedtlag og fordi det kan være svært at mærke, hvordan barnet vender.

Og på grund af en øget risiko for at få sukkersyge tilbydes den gravide en undersøgelse herfor, kaldet glucosebelastning.

Overvægten betyder også, at der er større risiko for den gravide for at få forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.

Ligeledes gælder det, at der er en ganske let øget risiko for, at barnet kan dø i løbet af graviditeten. Det skal understreges, at det er en meget lille risiko – men statistisk er der ingen tvivl om dette. Dertil kommer en øget risiko for hjerte-karlidelser og i det hele taget at få flere gener i fx benene pga. vægten.

En del gravide oplever, at andre har svært ved at se, at de er gravide – måske tør de ganske enkelt ikke spørge. De tror måske, at den gravide har taget yderligere på. Hvilket er en ting man kan blive rigtig ked af som gravid.

Under fødslen
Selvom man er overvægtig, kan man føde fint og uden problemer. Der er dog særlige ting, man skal være opmærksom på. Og selv om det kan være barskt at læse, så er det fakta.

Jo støre overvægt jo sværere er det at anlægge en rygbedøvelse (epidural) – ikke mindst hvis veerne er kraftige og den fødende har meget ondt. Derfor anbefales den svært overvægtige fødende at få anlagt kateteret til en rygbedøvelse tidligt i forløbet, før veerne bliver for voldsomme.

Rygbedøvelsen behøver ikke at blive tilsluttet, med mindre der bliver brug for den. Dette anbefales, da man ved, at risikoen for komplikationer undervejs i fødslen er større, herunder, at fødslen kan ende med kejsersnit.

Hvis man ikke kan anlægge en rygbedøvelse ved kejsersnittet, skal kvinden bedøves fuldt ud, altså i universel anæstesi, hvilket også er vanskeligere hos en svært overvægtig. Derfor er det hensigtsmæssigt, at kateteret til rygbedøvelsen er anlagt tidligt. Barnet vejer ofte mere end gennemsnittet, hvilke også i kan betyde, at fødslen bliver lidt vanskeligere.

Hvis fødslen ender med et kejsersnit, er der øget risiko for at bløde mere og at det tager længere tid at operere kvinden. Efter operationen er der øget risiko for infektion, hvilket skyldes at operationen kan være sværere og at fedtvæv har sværere ved at hele.

Mulighederne
Efter alt dette er remset op, er det vigtigt at trække vejret dybt engang! Herefter skal det siges, at en graviditet giver en god mulighed for at begynde på at se på selve overvægten og at blive bevidst om, at alt nytter – og om at forstå vigtigheden af ikke at tage for meget på undervejs. Det betyder ikke, at livet skal ændres radikalt – selv små skridt nytter.

Efter fødslen kan den gravide have fået mod på og lyst til at komme i gang med et reelt vægttab. Hvilket vil betyde færre gener af overvægten i en evt. næste graviditet.

Generelt tænker kvinder ofte over, at de, når de bliver mor, bliver rollemodel for egne børn. Det gælder selvfølgelig også for overvægtige gravide og det kan motivere til at tage hul på en kost- og livsstilsændring, ikke kun for kvinden, men måske også for resten af familien. Mindre overvægt gør det nemmere at håndtere barnet, gå ture og ikke mindst at tumle og lege med barnet.

Hvad kan du gøre?
Begynd at bevæge dig lidt mere. Stille og roligt. Hvis man lægger for hårdt ud, er risikoen for at opgive større. Hvis du fx arbejder på 4. sal, så tag trapperne til første sal – og elevatoren derfra. Eller gå et busstoppested og tag først bussen derfra.

Du skal ikke forvente at tabe dig i løbet af graviditeten, men tænke på at begrænse din vægtstigning. Opsøg eventuelt en diætist eller anden kostvejleder, der kan støtte dig undervejs. Spørg jordemoderen om der er en diætist tilknyttet fødestedet.

Træd et skridt tilbage og iagttag hele din familie lidt udefra. Hvordan lever I, i hverdagen? Bliver det til hurtiglavet mad uden grøntsager og lidt for ofte en pizza fra den lokale? Tænder I fjernsynet hver aften efter aftensmaden og slår jer ned i sofaen med et par poser slik, hvor I måske kunne gå en tur i stedet for, eller starte med at nøjes med kaffen eller teen - uden slik?

Hvad med din partner? Er han/hun også overvægtig og er der behov for en grundig snak om jeres liv og livsstil?

I det hele taget er det vigtigt at sætte realistiske mål, ellers knækker en beslutning alt for let.

Og husk så på at enhver forandring, stor som lille, starter med det allerførste skridt. Og som tiden går, kan mange små skridt pludselig være blevet til en lang strækning - eller en større forandring. Måske er første skridt at overveje, om du overhovedet har lyst til tabe dig? Hvis du har, så overvej hvad dit første skridt kan være – og tag det.

Vil du vide mere?

  • Små skridt til vægttab – der holder. Sundhedsstyrelsen (kan købes hos Komiteen for Sundhedsoplysning www.sundkom.dk) 
  • 10 veje til vægttab. Sundhedsstyrelsen (kan købes hos Komiteen for Sundhedsoplysning www.sundkom.dk
  • www.altomkost.dk Hjemmeside fra Fødevarestyrelsen, hvor man kan læse generelt om kost, men også om særlige anbefalinger til gravide.