Konflikten på Færøerne er slut

De færøske jordemødre har indgået en aftale med mange gode fremskridt. Formanden for den færøske jordemoderforening Annika Hoydal er glad for resultatet: Vi har lært meget, og det kunne betale sig at konflikte, siger hun.

Af: Jette Poder
27. november 2018

Annika Hoydal forklarer, at jordemødrene gik i konflikt for at få løn efter ansvar. Jordemødrene har et meget stort ansvar, da de står meget alene med fødslerne, da der er mange ubesatte lægestillinger. Samtidigt er lønniveauet i forhold til sammenlignelige grupper i sundhedsvæsenet faldet.

Konflikten
Selvom der ikke eksisterer en strejkekasse, så valgte jordemødrene at gå i fuld konflikt. Den færørske jordemoderforening varslede strejke, som trådte i kraft den 8. november 2018.

I lørdags opgav Forligsinstitutionen at mægle, men allerede søndag ringede Finansministeriet til den færøske jordemoderforening. Parterne gik i direkte forhandlinger, og endeligt kom der et resultat, som begge parter kunne se sig selv i.

Resultater
Jordemødrene har fået en højere slutløn og en højere løn til ledere. Der er også som noget nyt kommet pension på timelønsarbejde.

Konflikten har også været en kamp om højere anerkendelse af jordemødrene i sygehusledelsen. Fx er den ledende jordemoder i dag ikke en del af ledelsen, samtidigt er der ikke den store forståelse af jordemoderområdet.

- Alle har fundet ud af, at vi ikke er til at undvære, så nu vil vi sætte os samme med hospitalsledelse og diskutere, hvordan vi skal samarbejde fremover, fortæller en glad Annika Hoydal.

Tusind tak for den store opbakning vi har fået fra vores danske kolleger og fra den danske jordemoderforening. Det er dejligt at se, at solidaritet stadig findes og giver resultater, siger Annika Hoydal