• Print
  • Bookmark and Share

Flere børn overlever deres første fem år

Nye tal fra UNICEF: Børnedødeligheden er på verdensplan faldet med 35 procent siden 1990. Størst fremskridt er sket i Nordafrika, hvor børnedødeligheden er faldet med 67 procent fra 1990 til 2010.

15. september 2011

Børnedødeligheden faldt igen markant i 2010 – i 1990 døde 88 ud af 1.000 børn, før de var fyldt fem år. I 2010 var det tal nede på 57 ud af 1000 børn. De nye tal viser et fald i dødeligheden for børn under fem år fra 12,4 millioner i 1990 til 7,6 millioner i 2010.

”Det er en utrolig god nyhed. På trods af sultkatastrofen i Østafrika går det på globalt plan den rigtige vej med børnedødeligheden, og det er et bevis for, at det virkelig nytter at gøre en indsats for de mest fattige og udsatte børn i verden,” siger generalsekretær i UNICEF Danmark, Steen M. Andersen.

Til trods for de store fremskridt går udviklingen dog ikke hurtigt nok til, at verden når FNs mål om at reducere børnedødeligheden på verdensplan med to tredjedele inden 2015.

”Hvis vi skal nå målet om at nedbringe børnedødeligheden med to tredjedele, kræver det, at verdens regeringer prioriterer det endnu højere. Vi kan ikke acceptere at miste 7,6 millioner små liv hvert eneste år. De fleste af børnene dør oven i købet af årsager, som let kunne have været forhindret, hvis børnenes familier havde adgang til helt basal sundhedshjælp og vaccination,” siger Steen M. Andersen.

De to største dødsårsager for børn under fem år er lungebetændelse (18 procent af dødsfaldene) og diarré (15 procent af dødsfaldene). I Afrika syd for Sahara er det område i verden, hvor flest børn dør, inden de er fyldt fem år.

Fakta om de globale børnedødelighedstal: De nye tal er resultatet af omfattende data, indsamlet og analyseret af eksperter i demografi og sundhed fra UNICEF, WHO, Verdensbanken, FNs Befolkningsafdeling og en række store akademiske institutioner.

Læs ‘Levels and Trends in Child Mortality, Unicef 2011’