• Print
  • Bookmark and Share

Ammeanbefaling ændres ikke

21. august 2015

Dagbladet Politiken omtaler i dag den 21. august en undersøgelse, der påviser, at jo længere tid et barn ammes, jo større bliver koncentrationen af fluorstoffer i barnets blod.

Fluorstoffer findes i pizzabakker, imprægnerede tekstiler, madpapir. Fluorstoffer findes også i fisk og - i varierende mængde - i vores drikkevand. Man vil eksempelvis finde højere koncentrationer af fluorstoffer ved boringer tæt på steder, hvor der har været brandbekæmpelse. Dette skyldes at skum til ildslukning indeholder fluorstoffer. Fluorstoffer må ikke forveksles med fluorid i tandpasta.

Sundhedsstyrelsen har i samarbejde med WHO vurderet resultaterne af undersøgelser, der bliver taget meget alvorligt af myndighederne. Den ny viden giver imidlertid ikke anledning til, at Sundhedsstyrelsen eller WHO ændrer på sine anbefalinger om amning, fortæller Annette Poulsen, der er ansvarlig på området i Sundhedsstyrelsen.

- De kendte sundhedsmæssige fordele ved amning overstiger langt de potentielle risici ved den miljøpåvirkning, barnet får via modermælken, siger Annette Poulsen.
- Derfor følger Sundhedsstyrelsen WHO's eksisterende anbefaling af fuld amning frem til, at barnet er omkring seks måneder, siger Annette Poulsen og pointerer, at Sundhedsstyrelsen følger området tæt blandt andet i samarbejde med Philip Grandjean, der står bag undersøgelsen om ophobning af fluorstoffer gennem modermælk. Grandjean er styrelsens rådgiver omkring miljøgifte.

De potentielle negative sundhedseffekter ved flourstoffer er ikke fuldt ud kendte, men forskeren bag undersøgelsen siger til Politiken, at det tyder på, at der er en sammenhæng mellem mængden af fluorstoffer i blodet og manglende effekt af børnevacciner.

- Vi følger udviklingen og forskningen tæt og er i kontakt med relevante myndigheder, siger Annette Poulsen.

Fødevarestyrelsen ændrer ikke sine anbefaling om gravide og børns indtag af fisk, men henviser til nyligt reviderede anbefalinger.
Læs mere her  

Læs mere om undersøgelsen af flourstoffer og amning:
Environmentalhealth News
livescience.com 
 
Sundhedsstyrelsens 'Amning - en håndbog for sundhedspersonale. 2013'
Sundhedsstyrelsens 'Sunde vaner - før, under og efter graviditet'  
Se endvidere Jordemoderforeningens 'Nyhedsbrev til gravide'